EU:s körkortsregler

Svar på skriftlig fråga 1997/98:1079 besvarad av , ()

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på fråga 1997/98:1079 om EU:s körkortsregler
    Kommunikationsminister Ines Uusmann

den 25 september

Inger Lundberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkra att uppgiften om födelseland utgår från de svenska körkorten.

Uppgift om födelseort är obligatorisk på de körkort som medlemsstaterna i Europeiska unionen utfärdar efter den 1 juli 1996.

Redan under förhandlingarna om att införa körkort av kontokortsformat i enlighet med rådets direktiv om körkort framförde Sverige åsikten att uppgiften om födelseort borde göras frivillig. Vi lyckades dock inte få tillräckligt gehör för vår inställning vilket bl.a. berodde på att vissa stater i Europa behöver uppgift om födelseort för att kunna identifiera körkortshavaren. I dessa stater finns varken personnummer eller centrala körkortsregister.

Frågan togs också upp av mig vid rådets möte den 10-11 december 1997 då jag redogjorde för de svenska svårigheterna med angivande av födelseort på körkort. Därefter har förhandlingar förts mellan Sverige och kommissionen där utgångspunkten för svensk del hela tiden har varit att man inte skall kunna utläsa födelseorten på körkortet. Det är för tidigt att säga vad förhandlingarna kommer att resultera i.

Skriftlig fråga 1997/98:1079 av Lundberg, Inger (s) (undefined 1998-01-01)

Fråga 1997/98:1079 av Inger Lundberg (s) till kommunikationsministern om EU:s körkortsregler

den 8 september

Jag var för någon dag sedan i kontakt med en ung man med assyrisk bakgrund, som kom som ettåring till Sverige från Turkiet. Han är sedan många år tillbaka svensk medborgare, har vuxit upp i vårt land och både vill vara och känner sig som svensk.

För honom och många av hans kamrater ger de nya s.k. EU-körkorten med markering av födelseland en känsla av utanförskap. Det finns inga sakliga skäl till att en uppgift om medborgarskap vid födseln markeras på körkorten. Tvärtom. Den, som i unga år kommit till Sverige har fått all sin erfarenhet av trafikregler och trafikvett liksom undervisning i Sverige, inte i födelselandet.

Jag är medveten om att de nuvarande beteckningarna på körkorten har samband med gemensamma EU-regler. Både yngre och äldre svenska bilförare, som fötts i andra länder, upplever dock nuvarande bestämmelser för körkort så kränkande att det är mycket angeläget att den svenska regeringen med kraft verkar för en ändring av EU:s regler för svenska körkort.

Jag vill därför fråga kommunikationsministern vilka åtgärder hon avser att vidta för att säkra att en helt onödig och i många fall kränkande uppgift om födelseland utgår från de svenska körkorten.

 

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.