Till innehåll på sidan

EU:s inre marknad och Litauens nationella integritet

Svar på skriftlig fråga 2021/22:958 besvarad av Statsrådet Anna Hallberg (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
UD2022/01473 Utrikesdepartementet Statsrådet Hallberg Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:958 av Margareta Cederfelt (M)

EU:s inre marknad och Litauens nationella integritet

Margareta Cederfelt har frågat mig om jag och regeringen avser att biträda EU-kommissionen i dess arbete med att försvara EU:s inre marknad. Cederfelt nämner bland annat att Europeiska Kommissionen den 27 januari inledde en tvist mot Kina i WTO.

Låt mig börja med att framhålla att jag ser allvarligt på de uppgifter som har framkommit om Kinas agerande gentemot Litauen, inbegripet om begränsningar i handeln mellan länderna. Litauen har vårt fulla stöd.

Regeringen anser att Europeiska kommissionen har valt rätt väg att gå. Företag bedriver ofta verksamhet i flera olika EU-länder och varor produceras ofta i värdekedjor med innehåll från olika EU-länder. Utöver den externa handeln kan den interna handeln påverkas.

Det är av grundläggande betydelse för Sverige att EU bedriver en gemensam, kraftfull och tydlig Kinapolitik. Tidigt efter det att uppgifterna om Litauen hade framkommit gjorde EU:s höge representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik Josep Borrell och handelskommissionär Valdis Dombrovskis den 8 december ett gemensamt uttalande. De slog där bland annat fast att Kinas förbindelser med enskilda medlemsländer i EU inverkar på hela EU:s förbindelser till Kina, liksom att Kina har förpliktelser inom Världshandelsorganisationen WTO. Regeringen stöder uttalandet, och det fall EU nu initierat mot Kina i WTO.

Regeringen kommer även framgent att verka för att EU för en gemensam, kraftfull och tydlig Kinapolitik.

Stockholm den 9 februari 2022

Anna Hallberg

Skriftlig fråga 2021/22:958 av Margareta Cederfelt (M) (Besvarad 2022-01-31)

Fråga 2021/22:958 EU:s inre marknad och Litauens nationella integritet

av Margareta Cederfelt (M)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Litauen har nu fått stöd av EU-kommissionen med anledning av att Litauen har låtit Taiwan öppna ett representationskontor i huvudstaden Vilnius. EU-kommissionen inleder ett ärende i Världshandelsorganisationen mot Kina. Enligt kommissionens uppfattning diskriminerar Kina Litauen efter att landet knutit närmare band med Taiwan.

Öppnandet av Taiwans representationskontor i Vilnius ledde till att Kina kallade hem sin ambassadör och bröt de diplomatiska förbindelserna med Litauen. Trots att Peking formellt överlämnade ön till Japan efter ett krig 1895 och sedan dess inte styrt öriket anser de att det demokratiska och självständiga Taiwan fortfarande är en del av Kina.

Kina har nu senast ökat trycket på Litauen ytterligare genom att förbjuda import av litauiska varor till Kina och tvingat kinesiska företag att sluta exportera till Litauen. Kina uppmanar även storföretag att sluta använda litauiska komponenter med hot om importförbud. EU-kommissionen anser att Kinas agerande strider mot regelverket i Världshandelsorganisationen, WTO, och inledde den 27 januari ett ärende mot Kina. Enligt EU-kommissionen är Kinas agerande ett hot mot integriteten på EU:s inre marknad. Kinas åtgärder påverkar handeln inom EU och EU:s leveranskedjor och har en negativ inverkan på EU:s industri, enligt EU-kommissionen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

Avser statsrådet och regeringen att biträda EU-kommissionen i dess arbete med att försvara EU:s inre marknad?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.