Till innehåll på sidan

EU:s bilaterala bistånd till Egypten

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1658 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX



Svar på fråga 2019/20:1658 av Arman Teimouri (L)
EU:s bilaterala bistånd till Egypten

Arman Teimouri har frågat mig på vilket sätt Sverige kommer att agera för att de grova kränkningarna av hbtq-personers mänskliga rättigheter i Egypten ska få konsekvenser för EU:s biståndsgivning till landet.

Sveriges röst är stark för att stödja hbtq-personers fulla åtnjutande av mänskliga rättigheter globalt. Sveriges position är tydlig: det är inte en fråga om åsikter eller moral – mänskliga rättigheter är universella och applicerbara på alla. Också EU gör omfattande insatser till stöd för demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer. Genom EU:s instrument för demokrati och mänskliga rättigheter (EIDHR) ges bland annat stöd till människorättsförsvarare och hbtq-personers åtnjutande av mänskliga rättigheter i svåra kontexter.

Regeringen följer noga situationen vad avser respekten för hbtq-personers åtnjutande av mänskliga rättigheter i Egypten. Svenska ambassaden i Kairo har regelbunden kontakt med civilsamhällesföreträdare och arbetar även via lokal dialog till stöd för hbtq-personers åtnjutande av mänskliga rättigheter. Inom ramen för Sveriges strategi för utvecklingssamarbetet med Mellanöstern- och Nordafrikaregionen ger Sverige stöd till flera civilsamhällesorganisationer i Egypten som arbetar med mänskliga rättigheter.

EU har under en lång tid verkat för att främja demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i Egypten. Via EU:s grannskapsinstrument ges, som Arman Teimouri skriver, stöd för att stärka mänskliga rättigheter i Egypten. Inom ramen för associeringsavtalet mellan EU och Egypten förs samtidigt en löpande politisk dialog om, bland annat, mänskliga rättigheter.

Jag anser att det är angeläget att dessa stöd och denna dialog fortsätter. Min avsikt är att fortsätta att verka såväl bilateralt som inom EU-samarbetet för att mänskliga rättigheter, inklusive hbtq-personers mänskliga rättigheter, respekteras i Egypten.

Stockholm den 10 juli 2020

Peter Eriksson

Skriftlig fråga 2019/20:1658 av Arman Teimouri (L) (Besvarad 2020-06-24)

Fråga 2019/20:1658 EU:s bilaterala bistånd till Egypten

av Arman Teimouri (L)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Enligt Amnesty Internationals chef för Mellanöstern ser vi en katastrofal försämring av mänskliga rättigheter i Egypten. Human Rights Watch har sett en ökning av trakasserier av hbtq-personer sedan president Abdul Fattah al-Sisi kom till makten 2013.

Bara under 2019 arresterades upp emot 100 personer på grund av kopplingar till hbtq-communityt, enligt Rights Africa. Antingen iscensätter polisen fejkade dejter via appar eller så tar man folk på gatan.

Den oroande utvecklingen finns i många länder. Såväl fängelsestraff för individer som förbud mot opinionsbildning i hbtq-frågor sker i många länder. Sverige ska aldrig ducka för att stå upp för våra grundläggande värderingar.

Liberalerna har sedan många år drivit på för att ett tydligt hbtq-perspektiv ska inkluderas i bistånds- och utrikespolitiken. Därför ser vi positivt på att mänskliga rättigheter för hbtq-personer de senaste åren i ökad utsträckning har inbegripits i de svenska samarbetsstrategierna på biståndsområdet.

Sverige behöver ställa tydligare villkor i EU:s framtida samarbetsavtal. EU:s bilaterala bistånd till Egypten inom det europeiska grannskapsinstrumentet för 2017–2020 uppgår till runt 500 miljoner euro. Avtalet innehåller en rad krav på respekt för de mänskliga rättigheterna. Uppenbarligen räcker det inte. Egyptens flagranta kränkningar av hbtq-personers mänskliga rättigheter måste få konsekvenser.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

På vilket sätt kommer Sverige att agera för att de grova kränkningarna av hbtq-personers mänskliga rättigheter i Egypten ska få konsekvenser för EU:s biståndsgivning till landet?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.