Till innehåll på sidan

Ett skärpt regelverk för förvar

Svar på skriftlig fråga 2016/17:122 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Ju2016/07073/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:122 av Johan Forssell (M) Ett skärpt regelverk för förvar

Johan Forssell har frågat mig om regeringen och ministern är beredd att i skärpande riktning se över lagstiftningen och tillämpningen av lagstiftningen för förvar.

Det är viktigt att det råder rättssäkerhet, ordning och reda i asylsystemet. Den som har fått ett lagakraftvunnet avvisnings- eller utvisningsbeslut ska lämna Sverige och återvända. Det är en förutsättning för en trovärdig asylprocess.

Regeringen har vidtagit en rad olika åtgärder för att återvändandet ska kunna öka. Bland annat har regeringen nyligen tecknat ett samförståndsavtal om återtagande med Afghanistan, vilket kan bidra till att korta väntetiderna för personer som ska återvända till Afghanistan och bidra till en mer välordnad och förutsägbar process.

Återvändandet har också ökat under 2016. Mellan januari och september var det totalt 15 500 personer som återvände, vilket är ca 70 procent mer än under motsvarande period 2015.

Som en konsekvens av att betydligt fler personer under kommande år bedöms få ett avvisnings- eller utvisningsbeslut och därmed ska återvända har regeringen bedömt att det finns ett ökat behov av förvarsplatser i landet. Av denna anledning gav regeringen i maj i år Migrationsverket i uppdrag att utöka landets förvar med ett hundratal platser från den 1 oktober, vilket innebär en ökning med 40 procent i förhållande till tidigare.

För att Migrationsverket, Polismyndigheten och övriga berörda myndigheter ska kunna fullgöra sina uppdrag på området har regeringen dessutom presenterat ytterligare åtgärder som förtydligar ansvarsfördelningen och ger myndigheterna bättre verktyg. Bland annat föreslås polisen få möjligheter att genomföra arbetsplatsinspektioner baserade på riskbedömningar för att kontrollera att arbetsgivare inte anställt personer som inte får vistas i Sverige. Det handlar även om förbättrade möjligheter att kunna fastställa identiteten på personer som kan antas befinna sig i landet utan uppehållstillstånd. Dessutom föreslås förbättrade regler för förvar. Exempelvis vill regeringen införa en bestämmelse som tydliggör att en person får placeras utanför Migrationsverkets förvarslokaler av transporttekniska skäl i högst tre dygn. Detta kommer ge Polismyndigheten nödvändig tid att kunna organisera en välordnat återvändande utan att riskera att personer avviker under tiden.

Regeringen kommer fortsätta följa frågan noga för att säkerställa att det finns ett fungerande återvändande.

Stockholm den 26 oktober 2016

Morgan Johansson

Skriftlig fråga 2016/17:122 av Johan Forssell (M) (Besvarad 2016-10-13)

Fråga 2016/17:122 Ett skärpt regelverk för förvar

av Johan Forssell (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Fram till och med år 2020 beräknas hela 46 000 personer avvika efter att ha meddelats ett avslagsbeslut i asylprocessen. Detta enligt Migrationsverkets egen prognos.

Detta är allvarligt och visar på en uppenbar risk för omfattande skuggsamhällen i Sverige bara några år fram. De åtgärder på området som regeringen hittills har presenterat är otillräckliga.

Förvar är en viktig åtgärd i situationer då det finns en risk att en person avviker efter ett avslagsbeslut.

Moderaterna vill skärpa såväl lagstiftningen som tillämpningen av lagstiftningen för förvar. Det finns bland annat skäl att ifrågasätta kvaliteten i Migrationsverkets riskbedömningar.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Är regeringen och ministern beredd att i skärpande riktning se över lagstiftningen och tillämpningen av lagstiftningen för förvar?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.