Till innehåll på sidan

Ersättning till student vid brister i utbildning

Svar på skriftlig fråga 2014/15:451 besvarad av Helene Hellmark Knutsson (S), statsråd

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr U2015/2448/UH

Utbildningsdepartementet

Ministern för högre utbildning och forskning

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:451 av Roger Haddad (FP) Ersättning till student vid brister i utbildning

Roger Haddad har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta så att en student som har betalat för en högskoleutbildning och som med stöd av Universitetskanslersämbetet kan påvisa att en utbildning inte håller måttet och de förväntningar som kan ställas ska kunna kompenseras ekonomiskt.

Det är mycket viktigt att alla utbildningar håller hög kvalitet, oavsett om de är belagda med avgifter eller ej. Studenter som läser vid svenska universitet och högskolor ska känna sig trygga med att de får bra utbildningar. Detta är ett prioriterat område för regeringen inför mandatperioden.

Det är också viktigt att påpeka att när det gäller generella examina, såsom kandidatexamen, granskar Universitetskanslersämbetet (UKÄ) enbart huvudområdet, t.ex. matematik. Någon samlad granskning av hela utbildningsprogram, där även andra ämnen ingår, görs således inte. I oktober 2013 gjorde UKÄ bedömningen att Mälardalens högskolas kandidatexamen i matematik hade bristande kvalitet. Någon helhetsbedömning av de utbildningsprogram som leder till kandidatexamen i matematik gjordes inte. Sedan dess har högskolan vidtagit åtgärder för att möta UKÄ:s kritik. I februari 2015 gjorde UKÄ bedömningen att åtgärderna var tillräckliga och att Mälardalens högskola därmed fortsatt får behålla sitt tillstånd att utfärda kandidatexamen i matematik.

I propositionen Konkurrera med kvalitet – studieavgifter för utländska studenter (prop. 2009/10:65) uttalade den dåvarande regeringen bl.a. att om betalning av studieavgift skulle kunna innebära att studenter får rättigheter liknande dem i ett civilrättsligt avtal är en fråga som tillsvidare får lösas i rättstillämpningen. Det aktuella ärendet om återbetalning av studieavgift vid Mälardalens högskola har nu blivit föremål för prövning i domstol.

Regeringen avvaktar därför utgången i målet och avser att följa frågan noggrant.

Stockholm den 28 april 2015

Helene Hellmark Knutsson

Skriftlig fråga 2014/15:451 av Roger Haddad (FP) (Besvarad 2015-04-21)

Fråga 2014/15:451 Ersättning till student vid brister i utbildning

av Roger Haddad (FP)

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Regeringen meddelade nyligen att man inte avser att föregå den process som nu är aktuell efter att Centrum för rättvisa gått till domstol för att driva ett enskilt studentärende vid Mälardalens högskola. Frågan gäller en student som betalat 180 000 kronor för en utbildning inom matematik. Efter missnöje med nivån och kvaliteten valde studenten att hoppa av utbildningen för att därefter kräva tillbaka pengarna.

Lärosätet har meddelat att detta inte är möjligt eftersom det inte finns stöd för detta i högskolelagen och dess förarbeten. Den aktuella utbildningen hade dömts ut av Universitetskanslersämbetet för bristande kvalitet.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Helene Hellmark Knutsson:

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta så att en student som har betalat för en högskoleutbildning och som med stöd av Universitetskanslersämbetet kan påvisa att en utbildning inte håller måttet och de förväntningar som kan ställas, ska kunna kompenseras ekonomiskt?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.