Till innehåll på sidan

Ersättning från Justitiekanslern till livstidsdömd

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3575 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
Ju2021/ 03092 Justitiedepartementet Justitie- och migrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3575 av Björn Söder (SD) Ersättning från Justitiekanslern till livstidsdömd

Björn Söder har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att se över regelverket kring Justitiekanslerns sätt att agera och, om inte, varför.

Enligt lagen om ersättning vid frihetsberövanden och andra tvångsåtgärder kan staten i vissa fall vara skyldig att betala ersättning till någon som varit frihetsberövad. Det kan exempelvis ske när någon varit häktad som misstänkt för ett brott som han eller hon i slutändan inte döms för. I det fall som Björn Söder redovisar var det enligt beslutet just fråga om ersättning efter en friande dom. Lagstiftningen utgör en viktig rättssäkerhetsgaranti för enskilda men det utesluter inte att det kan finnas anledning att diskutera hur vidsträckt rätten till ersättning bör vara.

Som jag angav i svar på Björn Söders förra riksdagsfråga i ämnet är det för mig mest angeläget att fokusera på brottsoffrens situation. En utredning har nyligen lämnat en rad förslag som syftar till att stärka brottsoffers rätt till skadestånd. Det handlar om att kraftigt höja skadestånden för brottsoffer och att förbättra möjligheterna att utmäta dömda personers egendom.

Utredningens förslag är ute på remiss under hösten. Det är mycket angeläget att vi kan ge brottsoffer den upprättelse de förtjänar och jag avser därför att återkomma i frågan så snart som möjligt.

Stockholm den 8 september 2021

Morgan Johansson

Skriftlig fråga 2020/21:3575 av Björn Söder (SD) (Besvarad 2021-09-01)

Fråga 2020/21:3575 Ersättning från Justitiekanslern till livstidsdömd

av Björn Söder (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

En 22-åring dömdes i juli i år till livstids fängelse efter mordet i Gamlestaden i Göteborg då en man i 30-årsåldern sköts ihjäl efter en födelsedagsfest. Mordet hänger samman med den långvariga konflikten mellan två kriminella nätverk i södra Biskopsgården. Totalt åtalades 16 personer i målet, som även innefattade förberedelse till mord på andra personer. Av de 16 dömdes 13 personer, varav fyra till livstid. En av dem var 22-åringen. Han fälldes för medhjälp till mord och förberedelse till mord. Han bedömdes vara en viktig figur i nätverket, skriver Expressen.

Expressen skriver vidare att 22-åringen nu får 136 781 kronor i ersättning för ett annat mål där han 2017 satt frihetsberövad i fyra månader misstänkt för grovt penningtvättsbrott. Beslutet är fattat av Justitiekanslern (JK).

I en deldom som föll i juli 2017 friades 22-åringen från misstankarna, men i november samma år undanröjde hovrätten det beslutet och skickade målet tillbaka till tingsrätten.

Åklagaren Bengt-Olof Berggren, som lade ned åtalet, skriver:

”Den misstänkte är häktad i annat mål, avseende grova brott. Den påföljd som kan bli aktuell i det häktade målet fall är sådan att nu väckt åtal avseende grovt penningtvättsbrott blir utan betydelse”.

Till Expressen säger Berggren:

”Jag hade så pass insyn i Gamlestadsutredningen att jag insåg att han sannolikt skulle dömas. Det skulle vara rent resursslöseri att ta det till förhandling i förhållande till vad han riskerade att få.”

Åtalet lades alltså ned på grund av 22-åringens andra grövre brott – inte för att han var oskyldig. Trots detta väljer JK att nu ersätta honom för den tiden han satt frihetsberövad.

”Justitiekanslern har lagt sökandens uppgifter om frihetsberövandets längd till grund för sin prövning av ärendet. Sökanden har rätt till ersättning för lidande enligt Justitiekanslerns praxis. Hänsyn har tagits till sökandens ålder vid frihetsberövandet (18 år). Begärd ersättning för ombudskostnader är skälig och godtas”, skriver justitiekanslern i beslutet.

För bara ett par veckor sedan beslutade JK att tillerkänna en dömd sadistisk våldtäktsman ett skadestånd på 840 000 kronor från svenska staten. Anledningen var att Högsta domstolen slagit fast att den våldtäktsdömde kan ha varit under 18 år när han 2017 våldtog två kvinnor i Malmö och därför dömdes till ett för hårt straff av först Malmö tingsrätt och senare Hovrätten över Skåne och Blekinge.

Att Justitiekanslern ersätter kriminella på detta sätt är rent skrämmande och borde föranleda kraftiga åtgärder från regeringens sida.

Av denna anledning vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att se över regelverket kring Justitiekanslerns sätt att agera, och om inte, varför?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.