Till innehåll på sidan

En nationell läkemedelslista

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1421 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr S2016/04608/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1421 av Cecilia Widegren (M) En nationell läkemedelslista

Cecilia Widegren har frågat mig vilka konkreta åtgärder jag avser vidta för att en gemensam läkemedelslista med en väl avvägd balans mellan patientsäkerhet och integritet kan vara på plats senast i början av 2017.

Regeringen är väl medveten om att behörig hälso- och sjukvårdspersonal, apotekspersonal och patienter behöver få tillgång till samlade uppgifter om patientens ordinerade läkemedel. Frågan är högt prioriterad inom Socialdepartementet.

Två utredningar har analyserat detta problem och presenterat förslag på en så kallad gemensam läkemedelslista: SOU 2014:23 Rätt information på rätt plats i rätt tid och SOU 2015:32 Nästa fas i e-hälsoarbetet. Under remissrundorna fick båda betänkanden kritik från bland annat Datainspektionen, MSB, Justitieombudsmannen, Justitiekanslern och Advokatsamfundet. Det som särskilt fördes fram var att utredningarna gjort otillräckliga integritetsanalyser och proportionalitetsbedömningar vid lagda förslag.

För att komma vidare i arbetet med den nationella läkemedelslistan har Socialdepartementet valt att, med beaktande av tidigare betänkanden och remissvar, ta fram en intern departementspromemoria innehållande ett förslag på utformning av en nationell läkemedelslista som gör att balansen mellan patientsäkerhet och den personliga integriteten blir optimal och ett nytt lagförslag på en nationell läkemedelslista som ger behörig hälso- och sjukvårdspersonal, apotekspersonal och patienter åtkomst till samlade uppgifter om en patients ordinerade läkemedel.

Eftersom departementspromemorian innehåller förslag på ny lagstiftning behöver den beredas i sedvanlig ordning, vilket innebär remisshantering samt framtagande av lagrådsremiss och proposition för behandling i lagråd och riksdag.

Stockholm den 11 juli 2016

Gabriel Wikström

Skriftlig fråga 2015/16:1421 av Cecilia Widegren (M) (Besvarad 2016-06-30)

Fråga 2015/16:1421 En nationell läkemedelslista

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Redan 2010 presenterades rapporten Nationell läkemedelsstrategi? – en förstudie (S2010/6349/FS). Denna förstudie bildade ett underlag för den så kallade högnivågrupp som alliansregeringen tillsatte för ett projekt med syfte att börja utarbeta en nationell läkemedelsstrategi.

Därefter tog alliansregeringen i flera omgångar och steg fram utvecklade handlingsplaner för att kunna utarbeta en nationell läkemedelsstrategi i samverkan med berörda myndigheter, Sveriges Kommuner och Landsting, vårdens medarbetare, landsting, apoteksbranschen och läkemedelsindustrin.

Den första nationella läkemedelsstrategin presenterades sedan 2011. I den slogs det fast framför allt fem huvudsakliga och övergripande utmaningar och målsättningar. Dessa fem handlade om medicinska resultat och patientsäkerhet i världsklass, en jämlik vård, en kostnadseffektiv läkemedelsanvändning, minimal miljöpåverkan samt attraktivitet för innovation av produkter och tjänster.

Det är mycket oroande att enligt nya uppgifter kan en gemensam läkemedelslista allra tidigast vara på plats 2018 inom ramen för den nationella läkemedelstrategin. I nuläget saknas möjligheter till en gemensam bild av patientens läkemedelsbehandling. Regeringens hantering av frågan är oacceptabelt långsam. Detta trots vårdens och patienternas behov och den enorma förbättringspotential som ligger i en sådan lista.

Det är givet att det behövs en väl avvägd balans mellan patientsäkerhet och den personliga integriteten. Samtidigt kan inte frågan tillåtas att dras i långbänk. Den förtjänar en snabbare hantering. Regeringen saknar en plan men behöver skaffa sig en, inte på papper utan i handling.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta nu för att en gemensam läkemedelslista med en väl avvägd balans mellan patientsäkerhet och integritet kan vara på plats senast i början av 2017?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.