Till innehåll på sidan

Elimineringsplan mot hepatit C

Svar på skriftlig fråga 2016/17:257 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr S2016/06852/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:257 av Jenny Petersson (M) Elimineringsplan mot hepatit C

Jenny Petersson har frågat mig vilka initiativ har regeringen tagit och avser att ta med anledning av WHO:s elimineringsplan som Sverige skrev under den 28 maj 2016.

Frågeställaren har tidigare ställt ett antal frågor inom detta område och jag har i svar redovisat vilka åtgärder som regeringen har vidtagit i syfte att minska förekomsten av hepatit C. De åtgärder som har belysts är följande:

Ett förslag har överlämnats till riksdagen om en lagändring gällande sprututbytesverksamhet ”Insatser för ökad tillgänglighet till sprututbytesverksamheter” prop 2016/17:15,

ett uppdrag till Folkhälsomyndigheten om översynen av den nationella hivstrategin som ska slutredovisas till Socialdepartementet i mars 2017, samt att

statens finansierar 70 procent av kostnaderna för läkemedelsbehandlingen mot hepatit C, som beräknas att uppgå till 865 miljoner kronor för 2016.

Dessa insatser är av stor betydelse både för preventionen och för att möjliggöra behandlingar mot denna allvarliga sjukdom. Staten har tagit ett stort ansvar för att med riktade åtgärder bekämpa förekomsten av sjukdomen och därigenom stödja arbetet för att uppnå de mål som ställs i WHO:s strategi om virala hepatiter som antogs i maj.

I detta sammanhang är det också viktigt att lyfta att tack vare samordnade och innovativa processer så lyckades Sverige bli det land i Europa som var tidigast och mest omfattande i introduktionen av de nya läkemedlen. Detta har kunnat ske genom ett samarbete mellan ansvariga myndigheter och landstingen.

Landstingen är den aktör som har huvudansvaret för att bedriva hälso- och sjukvård och landstingen ska utforma sin verksamhet efter den sjukdomsbörda och de medicinska möjligheter som föreligger. Staten har för att stödja landstingen anslagit 1 miljard kronor extra i generellt stöd i år, och för nästa år kommer landstingen erhålla 2,8 miljarder kronor i ökade generella statsbidrag jämfört med mandatperiodens början.

Jag kommer att fortsatt följa detta område

Stockholm den 9 november 2016

Gabriel Wikström

Skriftlig fråga 2016/17:257 av Jenny Petersson (M) (Besvarad 2016-10-28)

Fråga 2016/17:257 Elimineringsplan mot hepatit C

av Jenny Petersson (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Varje år diagnostiseras omkring 2 000 svenskar med hepatit C. Viruset är avsevärt mer smittsamt än många andra virus. Årligen dör 180 svenskar till följd av sjukdomen. Frågan om hepatit C är mycket angelägen, och det krävs ett tydligt politiskt ledarskap för att ta steget till en långsiktig strategi för eliminering av viruset.

Det kommer att ta lång tid att eliminera sjukdomen i Sverige utan politiskt ledarskap. Sverige har inte heller någon nationell plan mot eliminering av hepatit C, trots att detta finns i andra länder och att FN-organet WHO uppmanar alla länder att ha en nationell strategi.

I Genève röstade den 28 maj 194 nationer igenom en historisk hepatitresolution som stärker rättigheterna för bärare av hepatit C och som ställer krav på nationella åtaganden. Ändå saknas det svar från regeringens håll.

Enligt smittskyddslagen ska alla med allmänfarliga sjukdomar – dit hepatit C hör – erbjudas behandling. Trots det behandlas få. Det finns behandlingsrekommendationer med prioriteringar, men de behöver ses över när nya läkemedel nu finns tillgängliga.

Regeringen har i tidigare svar angående denna fråga sagt att den har ambitioner i frågan. Men fortfarande står Sverige utan en konkret plan. Det är dags att agera nu.

Det mest effektiva och kostnadseffektiva sättet att reducera hepatit C är att förebygga dess uppkomst, varför insatser som syftar till att förebygga smittspridning är av betydelse.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga ansvariga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Vilka initiativ har statsrådet och regeringen tagit och avser att ta med anledning av WHO:s elimineringsplan som Sverige skrev under den 28 maj 2016?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.