Till innehåll på sidan

Elevers grundlagsskyddade yttrandefrihet

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2909 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2020/21:2909 av Michael Rubbestad (SD)
Elevers grundlagsskyddade yttrandefrihet och fråga 2020/21:2908 av Michael Rubbestad (SD) Barns grundlagsskyddade yttrandefrihet

Michael Rubbestad har frågat mig hur jag avser att agera för att säkerställa att ingrepp i den grundlagsskyddande yttrandefriheten motverkas och att alla partier ska behandlas likvärdigt av det svenska skolväsendet. Michael Rubbestad har även frågat kultur- och demokratiminister Amanda Lind hur hon i egenskap av demokratiminister avser att agera för att säkerställa att ingrepp i den grundlagsskyddade yttrandefriheten motverkas och att alla partier ska behandlas likvärdigt. Frågan har överlämnats till mig.

Av regeringsformen framgår att alla som fullgör offentliga förvaltningsuppgifter i sin verksamhet måste iaktta saklighet och opartiskhet (1 kap. 9 §). Kraven på saklighet och opartiskhet kan sammanfattas under det gemensamma begreppet objektivitetsprincipen – en princip som gäller för rektorer, lärare och alla andra som jobbar i skolan. Vidare framgår av regeringsformen att var och en gentemot det allmänna är tillförsäkrad yttrandefrihet: frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor (2 kap. 1 §).

I grundskolans läroplan anges att skolan ska vara öppen för skilda upp-fattningar och uppmuntra att de förs fram. Den ska framhålla betydelsen av personliga ställningstaganden och ge möjligheter till sådana. Undervisningen ska vara saklig och allsidig. Alla föräldrar ska med samma förtroende kunna skicka sina barn till skolan, förvissade om att barnen inte blir ensidigt påverkade till förmån för den ena eller andra åskådningen.

Skolan har ett demokratiskt uppdrag. Utbildningen ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar och de mänskliga rättigheterna som människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet samt solidaritet mellan människor. Alla som verkar i skolan ska hävda de grundläggande värderingarna och klart ta avstånd från det som strider mot dem.

Jag anser att de bestämmelser som finns i grundlagen och i skolans styrdokument kan tillförsäkra alla barn och elever yttrandefrihet. För att förverkliga bestämmelserna är det viktigt att alla som verkar inom skolväsendet och inom statliga myndigheter har ett ständigt pågående demokratiarbete. Jag har stort förtroende för såväl skolans huvudmän som våra statliga myndigheter inom detta område.

Stockholm den 26 maj 2021

Anna Ekström

Skriftlig fråga 2020/21:2909 av Michael Rubbestad (SD) (Besvarad 2021-05-19)

Fråga 2020/21:2909 Elevers grundlagsskyddade yttrandefrihet

av Michael Rubbestad (SD)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Sverigedemokraterna fick i skolvalet 2018 ett starkt stöd bland Sveriges elever. På Gotland blev Sverigedemokraterna till och med största parti i vissa skolor.

Tidningen Samtiden rapporterar den 18 maj 2021 att rektorn på grundskolan Högbyskolan blev upprörd över detta faktum och valde efter att ett antal elever i skolan burit Sverigedemokraternas partisymbol i form av ett pins på sina kläder att skicka en varnande anmärkning via mejl till de berörda elevernas föräldrar. Alla har rätt till sina åsikter, men det är viktigt att eleverna känner till vad de faktiskt bär för symboler och utstrålar med dem”, skrev rektorn i sitt mejl och fick även stöd för sitt agerande av grundskolechefen.

Efter att bred kritik framförts mot rektorns agerande valde Justitieombudsmannen (JO) att på eget initiativ granska rektorns agerande.

JO har nu fällt sitt avgörande och riktar stark kritik mot rektorns agerande. JO fastslår att det inte handlade om ett ordningsstörande beteende utan det är partiets symbol och åsikter som är det problematiska”. Därmed har elevernas grundlagsskyddade yttrandefrihet kränkts.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Hur avser ministern att agera för att säkerställa att ingrepp i den grundlagsskyddade yttrandefriheten motverkas och att alla partier ska behandlas likvärdigt av det svenska skolväsendet?​

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.