Till innehåll på sidan

E-hälsofrågan

Svar på skriftlig fråga 2016/17:412 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr S2016/07458/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:412 av Cecilia Widegren (M) E-hälsofrågan

Cecilia Widegren har frågat bostads- och digitaliseringsministern vilka konkreta åtgärder han avser vidta för att snabba på digitaliseringen av sjukvården och utvecklingen av e-hälsan. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

E-hälsoområdet är prioriterat av regeringen. Ändamålsenliga it-stöd för medarbetare, patienter och beslutsfattare är en förutsättning för att vi ska uppnå en mer effektiv och jämlik vård. Det är därför som regeringen valt att göra ett omtag på e-hälsoområdet och ersätta den tidigare strategin från 2010 med en vision som sträcker sig till 2025. I visionen annonserades att denna ska följas av en eller flera handlingsplaner som förtydligar insatser som kan bidra till att uppnå visionen. Arbetet med handlingsplaner pågår för närvarande i Regeringskansliet. Regeringen har även ett antal planerade eller pågående insatser inom e-hälsoområdet som understödjer arbetet med att nå visionen, bl.a. arbetet med den nationella läkemedelslistan som annonserades i budgetpropositionen för 2017 samt den s.k. Professionsmiljarden där medlen bl.a. får gå till insatser för att förenkla administration och öka tillgången till information för medarbetare.

Beträffande beslutet att lokalisera delar av E-hälsomyndigheten till Kalmar så är detta ett led i arbete för att öka den statliga närvaron i hela landet. Regeringen har bl.a. i budgetpropositionen för 2017 pekat på att det är viktigt att de statliga myndigheternas lokalisering kan få en större spridning över landet. Av beslutet framgår också att myndighetens uppgifter att samordna regeringens satsningar på e-hälsa samt övergripande följa utvecklingen på e-hälsoområdet inte berörs av lokaliseringsbeslutet utan ska fortsatt bedrivas i Stockholm.

Regeringen kommer att följa arbetet med lokaliseringen för att säkerställa dels att de aktörer som samverkar med myndigheten, eller är beroende av dess tjänster, inte påverkas negativt eller på annat sätt belastas i processen, dels att myndighetens insatser på nationell nivå inom e-hälsoområdet kan genomföras enligt regeringens ambitioner.

Stockholm den 7 december 2016

Gabriel Wikström

Skriftlig fråga 2016/17:412 av Cecilia Widegren (M) (Skickad 2016-11-28)

Fråga 2016/17:412 E-hälsofrågan

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Regeringen förbereder nu nästa steg av alliansregeringens digitaliseringsstrategi. En del av det arbetet bör fokusera på hur olika strategier ska genomföras, till exempel hur regeringens och riksdagens beslut att Sverige ska bli världsbäst på e-hälsa till år 2025 ska genomföras.

Regeringen beslutade den 16 juni 2016 att delar av E-hälsomyndighetens verksamheter ska omlokaliseras till Kalmar. Därtill beslutades att omlokaliseringen ska vara avslutad senast den 1 maj 2018. De verksamheter som berörs är bland annat register och it-funktioner, som öppenvårdsapotek och vårdgivare behöver ha tillgång till för en patientsäker digitaliserad och kostnadseffektiv läkemedelshantering.

Regeringen menar samtidigt att samordning av satsningar på e-hälsa och övergripande funktioner, som att följa utvecklingen inom e-hälsoområdet, inte omfattas av beslutet. Hur denna omlokalisering ska vara möjlig att genomföra utan att arbetet med nationell e-hälsa påverkas, där digitaliserad patientsäker läkemedelshantering är en central del, är ytterst oklart.

Som utgångspunkt för det fortsatta utvecklingsarbetet på e-hälsoområdet har regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting beslutat att ställa sig bakom en gemensam vision för e-hälsoarbetet fram till 2025. Hur detta nu ska införlivas är högst oklart.

Nu framkommer nämligen att rekryteringsprocessen och omlokaliseringen av ansvarig myndighet enbart attraherar ett fåtal experter att flytta med. Aktuella uppgifter visar att endast mellan 5 och 10 av dagens 150 medarbetare avser att flytta med i samband med omlokaliseringen till Kalmar. Generaldirektören för E-hälsomyndigheten har meddelat att han slutar.

Det råder alltså en oro angående att digitaliseringen av sjukvården och e-hälsans utveckling förlorar tempo och att det saknas en handlingsplan för att genomföra regeringens och riksdagens beslut om att bli världsbäst på e-hälsa år 2025.

 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga ansvarigt statsråd Peter Eriksson:

 

Vilka konkreta åtgärder avser ansvarigt statsråd att vidta för att snabba på digitaliseringen av sjukvården och utvecklingen av e-hälsan?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.