Till innehåll på sidan

Dyslexi och nationella prov

Svar på skriftlig fråga 2021/22:156 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2021/22:156 av Betty Malmberg (M) Dyslexi och nationella prov

Betty Malmberg har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att dyslektiska elever framdeles ska få använda sina hjälpmedel vid nationella prov i årskurs 3 och 6.

Låt mig inleda med att resultaten på de nationella proven kan vara ett sätt för skolan att få viktig information om att en elev kan vara i behov av extra anpassningar eller särskilt stöd. Av skollagen (2010:800) framgår att alla elever har rätt till den ledning och stimulans som de behöver för att de utifrån sina egna förutsättningar ska kunna utvecklas så långt som möjligt enligt utbildningens mål. Alla elever som till följd av en funktionsnedsättning har svårt att uppfylla de olika kunskapskrav eller kravnivåer som finns ska ges stöd som syftar till att så långt som möjligt motverka funktionsnedsättningens konsekvenser (3 kap. 2 § skollagen).

Det är Statens skolverk som på regeringens uppdrag ansvarar för de nationella proven. För elever med funktionsnedsättningar eller med läs- och skrivsvårigheter kan proven behöva anpassas på olika sätt i samband med genomförandet. Vägledningar om hur sådana anpassningar kan göras finns på Skolverkets webbplats. Där framgår bl.a. att det är viktigt att skolan genomför sådana anpassningar så att provet fortfarande prövar de kunskaper och förmågor som respektive delprov avser att pröva.

När det gäller frågan om hjälpmedel i samband med de nationella proven så har regeringen gett Skolverket i uppdrag att digitalisera de nationella proven (U2017/03739, U2019/03788 och U2021/03346). I uppdraget ingår bl.a. att Skolverket ska sträva efter att säkerställa provens tillgänglighet och användbarhet för alla elever, inklusive elever med funktionsnedsättning, för att inte begränsa elevens möjlighet att visa sina kunskaper i provsituationen. Uppdraget ska slutredovisas senast den 5 oktober 2025.

Stockholm den 27 oktober 2021

Anna Ekström

Skriftlig fråga 2021/22:156 av Betty Malmberg (M) (Besvarad 2021-10-14)

Fråga 2021/22:156 Dyslexi och nationella prov

av Betty Malmberg (M)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Frågan om huruvida elever med dyslexi ska få använda sina hjälpmedel då de skriver nationella prov i årskurs 3 och 6 har diskuterats under många år utan att få någon lösning. Det är något som från Skolverket har förklarats med att vi annars inte vet hur många elever som egentligen behärskar att läsa och skriva. Detta är en förklaring som ställs på sin spets då vi först genom Riksrevisionens rapport i april kunde ta del av att Sverige undantagit en för hög andel elever med utländsk bakgrund att delta i Pisaundersökningen. Liksom då det i dagarna blev känt att detta också gäller för det internationella läsförståelseprovet Pirls.

Vi är många som aldrig har kunnat förstå varför Skolverket tillåts stoppa dyslektiker från att använda sina hjälpmedel under nationella prov i lägre årskurser. Men den frågan blir än mer påtaglig då Skolverket tydligen i andra sammanhang inte alls bryr sig om att samla eller bidra till en rättvisande statistik som visar hur många elever som egentligen behärskar olika färdigheter.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att dyslektiska elever framdeles ska få använda sina hjälpmedel vid nationella prov i årskurs 3 och 6?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.