Till innehåll på sidan

Donation av vaccin till Taiwan

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3332 besvarad av Statsrådet Per Olsson Fridh (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
UD2021/ 10297 Utrikesdepartementet Ministern för internationellt utvecklingssamarbete Till riksdagen

Svar på frågan 2020/21:3332 av Björn Söder (SD) om Donation av vaccin till Taiwan

Björn Söder har frågat mig om Sverige, likt Litauen, avser skänka vaccindoser till Taiwan för att nu återgälda det stöd vi fick i form av munskydd och för att stödja ett annat frihetsälskande folk.

Global tillgång till vaccin mot covid-19 är en prioriterad fråga för regeringen. Utan global tillgång till vaccin ökar risken för skadliga mutationer som också kan drabba Sverige, den ekonomiska återhämtningen försvåras och åratal av utveckling riskerar att raseras.

Det är Sveriges nuvarande hållning att donation av vaccin skall ske genom Covax i syfte att främja transparens och en effektiv och jämlik global tilldelning.

Sverige har bidragit med 2,45 miljarder kronor till Covax AMC som har som syfte att ge 92 låg- och lägre-medel-inkomstländer tillgång till vaccin mot covid-19. Detta gör Sverige till världens per invånare främsta bidragsgivare till Covax. Sverige har även tagit beslut att donera minst tre miljoner vaccindoser till Covax. Den 16 juli 2021 hade det genom Covax levererats vaccin till 136 länder och ekonomier, inklusive Taiwan.

Stockholm den 23 juli 2021

Per Olsson Fridh

Skriftlig fråga 2020/21:3332 av Björn Söder (SD) (Besvarad 2021-07-12)

Fråga 2020/21:3332 Donation av vaccin till Taiwan

av Björn Söder (SD)

till Statsrådet Per Olsson Fridh (MP)

 

I ett tidigare svar på en fråga (2020/21:2445) om bortskänkning av vaccindoser till andra länder skriver biståndsministern att ”vårt nationella vaccinprogram ska inte påverkas, men vi ska så fort som möjligt bidra till vaccineringen globalt tillsammans med andra EU-länder. Vi har avtal om fler doser än vi behöver och dessa ska inte förfaras, utan omfördelas till behövande länder t.ex. genom Covax. Ju snabbare världen vaccineras, desto bättre för oss alla”.

Regeringen i Litauen har nu beslutat om en donation av 20 000 vaccindoser till Taiwan. Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis uttalade att ”frihetsälskande människor måste stå upp för varandra ska ta hand om varandra”.

Med tanke på Taiwans ovärderliga insatser under pandemin – inte bara genom sina erfarenheter och kompetens utan även genom att de bidrog och skänkte övriga världen massvis med munskydd när bristen var som störst – och om Sverige har doser att skänka utan att det påverkar vårt nationella vaccinationsprogram frågade jag biståndsminister Per Olsson Fridh om Sverige, likt Litauen, avsåg att skänka vaccindoser till Taiwan för att nu återgälda det stöd vi fick i form av munskydd och för att stödja ett annat frihetsälskande folk.

Efter att statsminister Stefan Löfven historiskt förlorat en misstroendevotering i riksdagen besvarades min fråga med att ”som utgångspunkt besvarar en övergångsregering inte interpellationer eller skriftliga frågor. Vissa frågor, bl.a. frågor som rör EU-ärenden eller rena sakförhållanden, kan det dock bli aktuellt att besvara. Bedömningen är att denna skriftliga fråga inte är sådan att den bör besvaras av en övergångsregering. Frågan kommer därför inte att besvaras”.

Nu har Stefan Löfven åter blivit vald till statsminister, och en regering är på plats.

Av denna anledning vill jag åter fråga biståndsminister Per Olsson Fridh:

 

Avser Sverige, likt Litauen, att skänka vaccindoser till Taiwan för att nu återgälda det stöd vi fick i form av munskydd och för att stödja ett annat frihetsälskande folk?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.