Till innehåll på sidan

Dna-analys vid anhöriginvandring

Svar på skriftlig fråga 2021/22:959 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
Ju2022/ 00316 Justitiedepartementet Integrations- och migrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:959 av Marléne Lund Kopparklint (M)
Dna-analys vid anhöriginvandring

Marléne Lund Kopparklint har frågat mig hur jag ska säkerställa att de som är anhöriga och ansöker om uppehållstillstånd verkligen har biologiskt släktskap.

Det är en angelägen uppgift att se till att människor inte kommer till Sverige under falska premisser och sedan utnyttjas. Framför allt måste barn skyddas från risken att överges eller utsättas för någon form av utnyttjande.

Migrationsverket har liksom andra förvaltningsmyndigheter ett utredningsansvar i sina ärenden. Det innebär att Migrationsverket ska se till att ett ärende blir utrett i den omfattning som dess beskaffenhet kräver. Vid anhöriginvandring är det den sökande som ska visa att det finns ett släktskap, t.ex. genom att inkomma med handlingar som kan styrka släktskapet, och det genomförs även en muntlig intervju för att utreda släktskapet.

Migrationsverket har goda kunskaper och lång erfarenhet när det gäller arbete mot att barn utnyttjas och far illa.

Under 2006 införde den socialdemokratiska regeringen en möjlighet för den som ansöker om uppehållstillstånd på grund av familjeåterförening att bevisa det släktskap som åberopas genom DNA-analys. Analysen är frivillig och erbjuds när det inte finns en tillräcklig utredning om det biologiska släktskapet och alla andra möjligheter att bevisa släktskapet är uttömda.

Att tvinga personer som ansöker om familjeåterförening att lämna DNA-prov skulle utgöra en inskränkning i förbudet mot påtvingat kroppsligt ingrepp.

Därför måste den typen av åtgärder både analyseras och övervägas noga.

Stockholm den 9 februari 2022

Anders Ygeman

Skriftlig fråga 2021/22:959 av Marléne Lund Kopparklint (M) (Besvarad 2022-01-31)

Fråga 2021/22:959 Dna-analys vid anhöriginvandring

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Moderaterna föreslår att dna-analys ska användas som huvudregel när någon ansöker om uppehållstillstånd och åberopar biologiskt släktskap. I dag används dna-analys endast i vissa fall, och då endast som en möjlighet för den enskilda att påvisa släktskap.

Det förekommer att barn utnyttjas eller far illa efter att de har tagits till Sverige av personer som inte är deras föräldrar. Detta måste motverkas med full kraft.

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Anders Ygeman:

 

Hur ämnar statsrådet säkerställa att de som är anhöriga och ansöker om uppehållstillstånd verkligen har biologiskt släktskap?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.