Till innehåll på sidan

Det informella utrikesministermötet

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3634 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
UD2021/ 12930 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3634 av Hans Wallmark (M)
Det informella utrikesministermötet

Hans Wallmark har frågat mig om det är min uppfattning att det som EU:s utrikesministrar ställde sig bakom vid det informella ministermötet i Slovenien är i linje med de av den svenska regeringen förankrade positionerna i Sveriges riksdag.

Händelseutvecklingen i Afghanistan har föranlett omfattande kontakter och samordning på olika nivåer inom EU.

EU:s höga representant kallade, i egenskap av ordförande för rådet för utrikes frågor (FAC), till ett extra informellt videomöte den 17 augusti. I ljuset av den praxis som tillämpats under pandemin bedömde regeringen att detta videomöte i normala fall skulle ha varit ett extrainsatt formellt rådsmöte och informerade därför utrikesutskottet och samrådde med EU-nämnden inför videomötet. Regeringens då redovisade inriktning, som fick stöd i EU-nämnden, betonade bland annat vikten av samordning, inklusive med partners, samt att EU bör sända tydliga, gemensamma budskap till talibanerna och bör lämna stöd till Afghanistans grannländer.

EU:s utrikesministrar möttes informellt den 2–3 september i Slovenien på det sedvanliga så kallade Gymnichmötet liksom vid en informell middag den 20 september i samband med FN:s generalförsamlings öppnande.

EU:s informella utrikesministermöten är inte rådsmöten och därför finns ingen möjlighet att fatta beslut i EU-fördragens mening. Den höga representantens ordval i blogginlägget av den 6 september är därmed missvisande.

Diskussionerna inom EU om händelseutvecklingen i Afghanistan kan förväntas fortsätta under hösten. Regeringen kommer enligt etablerad ordning att samråda med riksdagen inför de beslut i rådet som kan bli aktuella härvidlag.

Stockholm den 22 september 2021

Ann Linde

Skriftlig fråga 2020/21:3634 av Hans Wallmark (M) (Besvarad 2021-09-09)

Fråga 2020/21:3634 Det informella utrikesministermötet

av Hans Wallmark (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Det har hållits ett informellt EU-utrikesministermöte. Ett av de områden som berördes under samtalen var Afghanistan. Inför den här typen av möten behöver det inte göras något förankringsarbete med riksdagen ifall det inte handlar om nya positioner från svensk sida.

EU:s höge representant Josep Borrell har efter det informella utrikesministermötet meddelat att EU, i enighet, bestämt sig för ett antal förhållningssätt till det nya styret i Kabul. Samtal ska föras, men något erkännande av talibanerna ska inte ske.

Enligt en kommuniké av Josep Borrell så fastslogs: ”We have decided to coordinate our contacts with the Taliban, including through a joint EU's presence in Kabul, coordinated by the European External Action Service …

We also need to engage more with Afghanistan's neighbours, and regional actors. We decided that, under the auspices of the European External Action Service, the EU will initiate a regional political platform of cooperation with Afghanistan's neighbours.”

Till medierna sa Borrell vidare fredagen den 3 september: ”In order to support the Afghan population, we have to engage with the new government in Afghanistan.”

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Är det ministerns uppfattning att det som EU:s utrikesministrar i enighet ställt sig bakom vid det senaste informella mötet är i linje med de av den svenska regeringen förankrade positionerna i Sveriges riksdag?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.