Till innehåll på sidan

Det humanitära initiativet

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1420 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1420 av Karin Enström (M) Det humanitära initiativet

Karin Enström har frågat hur jag ser på utvecklingen framåt för det humanitära initiativet, hur jag och regeringen arbetar med initiativet och vilka mål regeringen har för initiativet.

En av mina första åtgärder som utrikesminister var att i oktober 2014 se till att Sverige anslöt sig till det humanitära initiativet, som verkar särskilt för att uppmärksamma kärnvapens katastrofala humanitära konsekvenser som ett verktyg för att driva arbetet med kärnvapennedrustning framåt. Initiativet har sedan starten 2012 vuxit från ursprungliga 16 till 159 länder som stod bakom ett gemensamt anförande vid förra vårens översynskonferens för icke-spridningsavtalet NPT. Ansatsen samlar således brett stöd inom det internationella samfundet. I samband med FN:s generalförsamlings första utskott hösten 2015 drev initiativet – med Sverige som en av medförslagsställarna – igenom en resolution om kärnvapens humanitära konsekvenser, som antogs med stor majoritet.

Tre internationella konferenser har hållits, i Norge, Mexiko och Österrike, som lyft fram nya fakta och forskning om kärnvapens fruktansvärda inverkan på människa och miljö. Forskningen har visat att effekterna av en kärnvapendetonation är allvarligare än man tidigare trott, med globala och långsiktiga konsekvenser även för socioekonomisk utveckling och världshälsa Den har också visat att det internationella samfundet i dag inte har förmåga att hantera konsekvenserna av en kärnvapendetonation eller ge den hjälp till de drabbade som skulle behövas. Till den nyare kunskapen hör även att kärnvapen drabbar kvinnor och flickor särskilt hårt. Detta uppmärksammades vid NPT:s översynskonferens 2015 i ett seminarium arrangerat av Sverige tillsammans med bland andra Danmark och Irland.

Sverige har även tillsammans med andra länder inklusive Norge, Mexiko och Österrike organiserat seminarier som har lyft fram det humanitära perspektivet, t ex vid den Internationella Röda kors-konferensen i Genève i december 2015 och vid Världstoppmötet för humanitära frågor (World Humanitarian Summit) i maj 2016. I det arbete som bedrivs i den öppna arbetsgruppen om kärnvapennedrustning som skapats under FN:s generalförsamling har Sveriges inlägg och initiativ i olika frågor gjorts med utgångspunkt i det humanitära initiativet.

Det humanitära initiativet pekar just på de grundläggande orsakerna till att kärnvapen aldrig mer får komma till användning och att alla kärnvapen måste elimineras. Regeringen kommer även fortsatt att driva det humanitära perspektivet i det internationella samarbetet, till stöd för

genomförandet av kärnvapenstaternas nedrustningsåtaganden i NPT och målet om en kärnvapenfri värld. Arbetet kommer att bedrivas i det bredare FN-systemet, men också på regional och bilateral nivå och tillsammans med likasinnade länder både i vårt närområde och globalt. Detta arbete är särskilt viktigt i ett försämrat säkerhetspolitiskt läge.

Stockholm den 7 juli 2016

Margot Wallström

Skriftlig fråga 2015/16:1420 av Karin Enström (M) (Besvarad 2016-06-30)

Fråga 2015/16:1420 Det humanitära initiativet

av Karin Enström (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Vår omvärld präglas av en allt större osäkerhet. Risken för spridning av massförstörelsevapen har ökat de senaste åren.

Sveriges regering identifierar nedrustning som en prioriterad fråga. Hösten 2014 meddelade utrikesminister Margot Wallström att Sverige ställer sig bakom det humanitära initiativet för kärnvapennedrustning, och hösten 2015 skriver ministern att arbetet inom det humanitära initiativet ”vilar på icke-spridningsavtalet NPT och åtagandet om att avskaffa alla kärnvapen. Tillsammans med andra länder kommer vi att försöka få nya regler och verktyg till stånd, företrädesvis inom – men även utanför – FN-systemet”.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Hur ser ministern på utvecklingen framåt för det humanitära initiativet, hur arbetar ministern och regeringen med initiativet och vilka mål har regeringen för initiativet?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.