Till innehåll på sidan

Det frysta biståndet till Palestina

Svar på skriftlig fråga 2023/24:372 besvarad av Statsrådet Johan Forssell (M)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2023/24:372 av Lotta Johnsson Fornarve (V)
Det frysta biståndet till Palestina

Lotta Johnsson Fornarve har frågat mig när regeringen avser återuppta det frysta biståndet till Palestina.

Den 1 december 2023 inkom Sida med sin översyn av biståndet till Palestina. Regeringen behöver ett ordentligt beslutsunderlag och ser som nödvändigt att Sida kompletterar en rapport som var ofullständig. Regeringen har därför den 7 december 2023 begärt kompletterande underlag. Redovisningen ska även omfatta en analys av organisationernas externa kommunikation. Kompletteringen ska rapporteras till UD den 15 februari 2024.

Vidare har regeringen uppdragit åt Sida att återuppta utbetalningar för viss prioriterad verksamhet i Palestina där tidigare avtalad verksamhet pågått. Detta gäller tre palestinska civilsamhällesorganisationer som arbetar inom psykosocial hälsa; sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter; samt försörjningsmöjligheter inom jordbruk. För övriga delar fortsätter pausen tills vidare.

Regeringen avser fatta beslut om den långsiktiga inriktningen på biståndet till Palestina när det kompletta underlaget från Sida finns tillgängligt.

Stockholm den 20 december 2023

Johan Forssell

Skriftlig fråga 2023/24:372 av Lotta Johnsson Fornarve (V) (Besvarad 2023-12-11)

Fråga 2023/24:372 Det frysta biståndet till Palestina

av Lotta Johnsson Fornarve (V)

till Statsrådet Johan Forssell (M)

 

Den 10 oktober beslutade regeringen att frysa biståndet till Palestina tills vidare. Beslutet omfattar allt utvecklingsbistånd. Samtidigt fick Sida i uppdrag att göra en översyn av allt bistånd, både det humanitära biståndet och utvecklingsbiståndet.

Nu är översynen gjord och resultatet presenterades den 1 december. Sida konstaterar att det inte finns några kopplingar till Hamas i svenskt bistånd i Palestina. Inget svenskt stöd har hamnat i händerna på terrororganisationer. Det är naturligtvis mycket positivt och visar att det kontrollsystem som finns för svenskt bistånd fungerar. Även EU-kommissionens granskning visar att ingenting tyder på att biståndet har gått till annat än vad som varit avsett.

Det finns med andra ord inga skäl att inte återuppta utbetalningarna med omedelbar verkan. Också Sida menar att det är angeläget. I sin översyn skriver Sida att ”med tanke på de viktiga bidrag många av Sidas samarbetsparter kan göra i den nu aktuella krisen, och med tanke på legala och andra konsekvenser ett fortsatt utbetalningsstopp kan få, bland annat för garantiverksamheten, så bedöms det som angeläget”.

I en kommentar till Dagens Nyheter den 1 december skriver biståndsministern att regeringen ”noggrant ska analysera och utvärdera innehållet för att bedöma om det finns utestående frågor som behöver kompletterande underlag”. Det är både ett underkännande av expertmyndigheten Sidas arbete och ett helt obefogat svepskäl för att inte återuppta det utlovade biståndet.

Det svenska biståndet går till krafter som kämpar mot terror och för demokrati, kvinnors rättigheter och mänskliga rättigheter. Biståndet möjliggör projekt som inkluderar både palestinska och israeliska organisationer som stärker oberoende medier och journalistik. Att inte återuppta det frysta biståndet är en direkt present till terrororganisationer som Hamas.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Johan Forssell:

 

När kommer regeringen att återuppta det frysta biståndet till Palestina?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.