Till innehåll på sidan

Den svenska representationen i Taipei

Svar på skriftlig fråga 2023/24:897 besvarad av Utrikesminister Tobias Billström (M)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

Svar på fråga 2023/24:897 Den svenska representationen i Taipei

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Svar på fråga 2023/24:897 av Markus Wiechel (SD)                Den svenska representationen i Taipei

Markus Wiechel har frågat mig vilka åtgäder jag avser vidta för att snabba på processen med att få till en lämplig representant i Taipei, och vilka åtgärder jag avser vidta för att stärka den svenska närvaron i Taipei.

 

Som Markus Wiechel påpekat har regeringen på olika sätt tydligt visat att Sverige värdesätter de goda, meningsfulla förbindelserna med Taiwan, som har utvecklats under många år inom ett flertal områden. Business Sweden-kontoret i Taiwan har till exempel varit aktivt sedan 1991 och var ett av dåvarande Exportrådets första kontor i Asien. Sverige har hållit handelsöverläggningar med Taiwan årligen sedan 1980-talet, vilket erbjuder en plattform för utbyte om bland annat handel, investeringar, grön omställning, hälsa och ekonomisk säkerhet.

 

Vakans på tjänsten som Sveriges representant placerad vid Business Sweden-kontoret i Taiwan uppstod den 2 april 2024. Beslut om efterträdare är fattat och vederbörande beräknas kunna tillträda i sommar.

 

Sveriges samarbete med Taiwan är brett och långsiktigt. Inom ramen för Sveriges ett Kina-politik verkar regeringen för att fördjupa utbytet ytterligare.

 

Stockholm den 22 maj 2024

 

 

 

Tobias Billström  

Skriftlig fråga 2023/24:897 av Markus Wiechel (SD) (Besvarad 2024-05-14)

Fråga 2023/24:897 Den svenska representationen i Taipei

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

De sista två åren under den föregående socialdemokratiska regeringen präglades av att den svenska representationen i Taiwan (som de facto är Sveriges ambassad) mestadels stod tom, trots en utsänd de facto-ambassadör. Nämnda utsända kom att spendera väldigt mycket tid i Sverige och tvingades därför under sin tid på arbetsorten i Taipei till stor del sitta i karantän till följd av pandemireglerna under covid-19.

Det var vida omtalat såväl bland svenskar i Taiwan som bland diplomater från andra EU-länder att den svenske representanten aldrig syntes till. Ryktena om den svenske representantens bristande engagemang samt svårigheten att få tag på honom blev även undertecknad varse om när jag som del i en parlamentarisk delegation till Taiwan under våren 2022 fick höra många vittna om detta.

Denna diplomatiska misskötsel var också vida känd utanför Taiwan. Den svenska handelskammaren, som delar lokaler med representationskontoret i Taipei, hörde av sig till svenska beslutsfattare och varnade för hur detta skadade Sveriges rykte i landet. Undertecknad och säkerligen en rad andra valde dessutom att återkommande lyfta det med den dåvarande socialdemokratiska regeringen, men förgäves.

Mot bakgrund av att Socialdemokraterna återkommande hade visat sitt ointresse för Taiwan kunde vi såklart se fram emot en förbättring. Från regeringens sida har också såväl statsministern som utrikesministern på olika sätt tydligt visat sig bry sig om de svensk-taiwanesiska relationerna, vilket inte har gjort förhoppningarna om en bättre hantering mindre.

En positiv förändring märktes av i januari 2023 då Anders Wollter, som är en mycket erfaren diplomat, tillsattes för att axla den viktiga rollen som svensk representant i Taipei. När undertecknad ledde en ny delegation till Taiwan våren 2023 var det tydligt att detta var en rejäl förbättring från tidigare. Med Wollters gedigna bakgrund med att vara delaktig i etableringen av House of Sweden i Washington fanns det dessutom en förhoppning av att han kunde skapa något liknande i Taipei, i enlighet med tidigare riksdagsbeslut.

Tyvärr kom han dock bara att stanna i lite över ett år till följd av att han i samband med den svenska Natoanslutningen hade fått nya uppdrag från regeringen. Sedan dess har därför kontoret åter stått tomt i två månader, och vi har således återigen ingen svensk diplomatisk representant på plats.

I skrivande stund är det bara en vecka innan Taiwans nya president installeras och det hålls en lång rad viktiga evenemang och möten. Den svenska frånvaron får naturligtvis inte bara konsekvenser i relationerna till Asiens främsta demokrati, utan det riskerar också att drabba såväl befintliga som potentiella affärsförbindelser eller relationer inom näringslivet.

Utrikesminister Tobias Billström önskas mot bakgrund av detta svara på följande fråga:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att snabba på processen med att få till en lämplig de facto-ambassadör i Taipei, och vilka åtgärder avser ministern att vidta för att stärka den svenska närvaron i Taiwan?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.