Till innehåll på sidan

Den svarta ekonomin

Svar på skriftlig fråga 2014/15:748 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr Fi2015/3823

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:748 av Rasmus Ling (MP) Den svarta ekonomin

Rasmus Ling har frågat mig vad jag avser att göra för att bekämpa den svarta ekonomin.

Grov organiserad brottslighet utgör ett hot mot det demokratiska samhället och är en av våra stora utmaningar. Att myndigheter och andra aktörer samverkar är en nyckel i kampen mot denna brottslighet. Den nationella myndighetssamverkan mot grov organiserad brottslighet har pågått under sex år och inkluderar idag tolv myndigheter inom och utom rättsväsendet. Inom ramen för satsningen har en mängd åtgärder vidtagits för att bekämpa grov organiserad brottslighet. Åtgärder har genomförts mot så väl kriminella nätverk i utsatta områden som organiserat skattefusk. Det är regeringens intentioner att satsningen ska fortsätta och att den ska utvecklas.

Regeringen arbetar kontinuerligt med riktade åtgärder mot skattefusk.

Jag kan nämna några av de åtgärder som är på gång.

I vissa branscher gäller krav på kassaregister och personalliggare i syfte att förhindra oredovisad försäljning och svart arbetskraft. I oktober 2014 föreslog regeringen att kravet på personalliggare skulle utvidgas till att omfatta byggbranschen (prop. 2014/15:6). Förslaget antogs och bestämmelserna börjar gälla den 1 januari 2016. Regeringen har också gett ett uppdrag till Skatteverket att lämna ett förslag på vilka ytterligare branscher som kan omfattas av systemet med personalliggare, i syfte att motverka svartarbete och social dumpning. Uppdraget ska redovisas senast den 15 september 2015. I februari 2015 lämnade Skatteverket vidare ett förslag som bl.a. innebär att kassaregisterkravet ska utvidgas till att omfatta utländska företagare utan fast driftställe i Sverige. Förslaget är på remiss.

Inom Regeringskansliet har också utarbetats ett förslag som innebär att de myndigheter som samverkar för att förebygga, förhindra eller upptäcka grov brottslighet under vissa förutsättningar ska lämna uppgifter till varandra om det behövs för att förebygga, förhindra eller upptäcka grov brottslighet (Ds 2014:30). Skatteverket är en av de myndigheter som berörs av förslaget. Förslaget har remissbehandlats och bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Stockholm den 14 augusti 2015

Magdalena Andersson

Skriftlig fråga 2014/15:748 av Rasmus Ling (MP) (Besvarad 2015-07-30)

Fråga 2014/15:748 Den svarta ekonomin

av Rasmus Ling (MP)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Malmö har under sommaren plågats av en rad sprängdåd. Även tidigare har malmöborna emellanåt tvingats uppleva våldsdåd och skottlossning. Detta är helt oacceptabelt och något som måste vara polisens första prioritet att komma till rätta med.

Att våldet i Malmö har minskat är naturligtvis glädjande, men de många fallen på kort tid i sommar skapar stor oro bland människor, och det måste tas på största allvar. Det politiska ansvaret måste vara långsiktigt och får inte bara inskränka sig till att ha synpunkter på polisens utredningsarbete.

I Malmö är den stora svarta ekonomin ett grundläggande problem. Den inkluderar handel med vapen och narkotika men också med svarta bostadskontrakt. Andra delar är sådant som för vissa kan te sig mer oförargligt, som restauranger, affärer och butiker som inte följer alla regler eller betalar full moms.

Allt detta hänger dock ihop, och ska vi komma till rätta med den svarta ekonomin i Malmö så krävs det en ökad prioritering av frågan och en ökad samordning mellan olika myndigheter. Såväl polisen som tullen, Skatteverket, Kronofogden och de kommunala myndigheterna måste samarbeta och metodiskt arbeta för att få bort den svarta marknaden. Det är den som göder och finansierar organiserade kriminella grupper och organisationer.

 

Med anledning av detta frågar jag vad finansministern avser att göra för att bekämpa den svarta ekonomin?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.