Till innehåll på sidan

Den polska regeringens hantering av medier

Svar på skriftlig fråga 2023/24:568 besvarad av Statsrådet Jessika Roswall (M)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

Svar på fråga 2023/24:568 Den polska regeringens hantering av medier

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Svar på frågor 2023/24:564 och 2023/24:568 av Markus Wiechel (SD)
Hoten mot rättsstatsprincipen i Polen och den polska regeringens hantering av medier

Markus Wiechel har frågat utrikesministern dels om den polska regeringens hantering av media, dels om respekten för rättsstatsprincipen i Polen. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågorna och jag gör det i ett sammanhang.

Den nya polska regeringen står inför betydande utmaningar vad gäller grundläggande rättsstatliga principer, inklusive mediernas oberoende och mediemångfald.

Alla medlemsstater har ett ansvar att respektera EU-rätten och leva upp till EU:s grundläggande värden, i enlighet med EU:s fördrag. Under senare år har åtgärder vidtagits och lagstiftning införts i Polen som EU-kommissionen, Europarådet och flertalet medlemsstater, däribland Sverige, bedömt vara tveksamma ur ett rättsstatsperspektiv. Det har bland annat gällt den politiska styrningen av domstolsväsendet och av public service.

Den nya polska regeringen har nu deklarerat att man avser säkerställa att Polen lever upp till de åtagandena som alla EU:s medlemsstater förväntas uppfylla. Premiärminister Tusk har framhållit att man avser genomföra nödvändiga reformer för att garantera domstolsväsendets oberoende och understrukit vikten av fria och oberoende medier i ett demokratiskt samhälle.

Den polska regeringen har begärt att inom ramen för det så kallade artikel 7-förfarandet vid Allmänna rådets möte den 20 februari presentera sin handlingsplan för reformarbetet på rättsstatsområdet.

Regeringen välkomnar och stöder den polska regeringens ambition att säkerställa att Polen lever upp till de grundläggande värden som EU:s medlemsstater ska respektera, och fortsätter att noga följa utvecklingen i Polen, både bilateralt och gemensamt inom EU.

 

Stockholm den 14 februari 2024

 

 

Jessika Roswall

Skriftlig fråga 2023/24:568 av Markus Wiechel (SD) (Besvarad 2024-02-06)

Fråga 2023/24:568 Den polska regeringens hantering av medier

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Den 12 januari återkopplade utrikesministern på en fråga från undertecknad om den polska regeringens hantering av mediebolag med orden att han följde den politiska utvecklingen i Polen ”med intresse” och då särskilt frågor som rör statliga medier, rättigheter och rättsstaten. Utrikesministern menade att dessa områden har stora behov av reformer och hävdade att det också prioriterats av den nya polska regeringen.

Vad som är tämligen märkligt i sammanhanget är det faktum att utrikesministern inte med ett ord berörde det som undertecknad ville ha svar på, nämligen hur ministern ser på de attacker som hans polska kollegor ägnar sig åt mot de polska medierna.

De regeringssanktionerade angreppen mot offentliga medier är ett hot mot mediepluralismen. Allt mer tyder nu på att premiärminister Donald Tusk gör sitt yttersta för att använda regeringsmakten för att helt eliminera kritiska medier. För att tala klarspråk rör det sig om metoder som inte har använts sedan kommunismens tid med bland annat lagar ämnade att stoppa offentliga sändningar, vilket på så sätt kan förhindra informationsspridning till polska medborgare.

Artikel 11 i EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna skyddar rätten till yttrande- och informationsfrihet.

Artikel 10 i den europeiska konventionen om mänskliga rättigheter (ETS nr 5) skyddar rätten till yttrandefrihet och mediernas frihet som grundpelare för demokratisk säkerhet i Europa.

Att Sveriges utrikesminister i detta sammanhang följer detta ”med intresse” och i positiva ordalag menar att Tusks regering prioriterar dessa frågor är anmärkningsvärt.

Mot bakgrund av detta önskas utrikesminister Tobias Billström svara på följande fråga:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta med anledning av att den polska regeringens hantering av media eventuellt utgör ett brott mot artikel 11 i EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna och artikel 10 i den europeiska konventionen om mänskliga rättigheter (ETS nr 5)?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.