Till innehåll på sidan

Den förstörda skörden i södra Halland

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1520 besvarad av Jordbruksminister Eskil Erlandsson

Händelser

Inlämnad
2007-08-03
Anmäld
2007-08-16
Besvarad
2007-08-17
Svar anmält
2007-08-23

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 augusti

Svar på frågorna

2006/07:1520 Den förstörda skörden i södra Halland

2006/07:1521 Regn, klimatförändringar och kompensation för lantbrukare

Jordbruksminister Eskil Erlandsson

Lars Gustafsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att ekonomiskt stödja de bönder som under sommaren drabbats av omfattande skördeskador i södra Halland.

Mikael Oscarsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för inrättandet av en nationell skördeskadefond för kompensationer vid skördeförluster orsakade av bland annat regn.

Det permanenta skördeskadeskydd som tidigare fanns i Sverige avskaffades 1994 efter överenskommelse mellan LRF (som då var huvudman) och staten (som hade övergripande ansvar). Den huvudsakliga anledningen till att skyddet avvecklades var att LRF bedömde att de skattemässiga reserveringsmöjligheter som införts för enskilda företag lämnade tillräckligt utrymme för hantering av skördevariationer. I dag medger skattesystemet en möjlighet att under en femårsperiod periodisera inkomster. Detta innebär att lantbrukarna har möjlighet att balansera sämre år mot år då skördeutfallet och avräkningspriserna är högre. Jag vill dessutom erinra om att samtliga lantbrukare har en form av grundskydd genom det nuvarande gårdsstödet, vilket betalas ut oavsett skördeutfall.

Det är i dagens läge ovisst hur de förväntade klimatförändringarna kan komma att påverka de areella näringarna. År 2005 tillsattes en utredning som ska kartlägga det svenska samhällets sårbarhet för globala klimatförändringar och de regionala och lokala konsekvenserna av dessa förändringar. Till de områden som därvid är av särskilt intresse räknas givetvis jordbruksnäringen.

I uppdraget ingår att bedöma kostnaden för skador och kompensationsåtgärder till följd av såväl förväntade klimatförändringar som enstaka extrema väderhändelser, samt att övergripande bedöma om det finns behov av förbättrat försäkringsskydd. Utredaren ska lämna sitt slutbetänkande senast den 1 oktober 2007.

Efter att ha tagit del av slutbetänkandet i Klimat- och sårbarhetsutredningen kommer regeringen att ta ställning till om vi bör gå vidare med anledning av utredarens slutsatser och eventuella förslag.

Skriftlig fråga 2006/07:1520 av Gustafsson, Lars (kd) (korrekturläst 2007-08-03)

den 3 augusti

Fråga

2006/07:1520 Den förstörda skörden i södra Halland

av Lars Gustafsson (kd)

till jordbruksminister Eskil Erlandsson (c)

Stora delar av landet har under sommaren drabbats av mycket omfattande nederbörd. Särskilt gäller detta södra Sverige. För jordbrukets del innebär det att stora delar av skörden ruttnar bort. I södra Halland har så mycket som 30 procent av årets skörd förstörts.

Den skördeskadefond som tidigare fanns är nu avvecklad. LRF har föreslagit att en nationell katastroffond inrättas för skördeskador i samband med naturkatastrofer. Kristdemokraterna har under tiden i opposition i sin årliga budgetmotion haft ett förslag om inrättandet av ett särskilt anslag för ersättning till skördeskador.

Det är angeläget att de bönder i Halland som drabbats extra hårt av vädrets makter får någon form av ekonomiskt stöd för att lindra kostnaderna som vädret orsakat.

Till följd av klimatförändringarna kommer liknande naturkatastrofer troligtvis att inträffa mer frekvent framöver. Därför behövs en långsiktig lösning för de areella näringarnas ekonomiska skydd mot naturkatastrofer.

Vilka åtgärder avser jordbruksministern att vidta för att ekonomiskt stödja de bönder som under sommaren drabbats av omfattande skördeskador i södra Halland?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.