Till innehåll på sidan

Byråkrati under kristider

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1161 besvarad av Statsrådet Lena Micko (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Fi2020/01678/OU

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1161 av Markus Wiechel (SD)
Byråkrati under kristider

Markus Wiechel har frågat mig om jag kommer att verka för att luckra upp byråkratin inom samhällsviktiga funktioner under kristider, eller på annat sätt underlätta för det offentliga att effektivisera sin verksamhet.

När snabba omvärldsförändringar sker som innebär risker för samhället är det viktigt att våra förvaltningsmyndigheter snabbt svarar upp mot de krav som utvecklingen kräver. Den svenska förvaltningsmodellen innebär att det finns goda förutsättningar för myndigheterna att prioritera sitt arbete utifrån de situationer som uppstår. Därutöver arbetar regeringen fortsatt med att stärka effektiviteten i staten, till exempel genom att samordna administrativa tjänster i Statens servicecenter. Behöver myndigheterna ett tydligare uppdrag att agera har regeringen fattat särskilda regeringsbeslut. Ett exempel är beslutet om att ge länsstyrelserna i uppdrag att bistå Socialstyrelsen i arbetet med att på nationell nivå säkra tillgången på skyddsutrustning och annat material till följd av spridningen av Covid-19. Länsstyrelserna har också fått i uppdrag att regelbundet komma in med underlag till Regeringskansliet med bedömningar kopplade till utvecklingen av viruset i samtliga län.

För att underlätta för kommuner och regioner att kunna fokusera på det som är mest angeläget för verksamheterna just nu har regeringen exempelvis beslutat att ta bort krav på rapportering till regeringen för 2020 inom fem överenskommelser mellan staten och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Regeringen ser vidare över hur administrativa krav kopplade till riktade bidrag kan minskas. Dessutom för regeringen en kontinuerlig dialog med vissa myndigheter inom välfärdsområdet för att se över en rad olika processer för att tillfälligt åstadkomma administrativa lättnader för kommunsektorn.

När det gäller det offentligas inköp och offentlig upphandling har vi redan ett regelverk som i akuta situationer gör det möjligt för upphandlande myndigheter att göra nödvändiga inköp utan dröjsmål. I en sådan situation kan en upphandlande myndighet exempelvis vända sig direkt till valfri leverantör för att kunna tillgodose akuta behov. Upphandlingsmyndigheten (UHM) ger vägledning till myndigheter som har behov av stöd i den rådande situationen och publicerade redan i början av mars en vägledning med stöd och råd om upphandling i akuta situationer.

Stockholm den 16 april 2020

Lena Micko

Skriftlig fråga 2019/20:1161 av Markus Wiechel (SD) (Besvarad 2020-04-07)

Fråga 2019/20:1161 Byråkrati under kristider

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

Många av oss har under pågående pandemi slitit vårt hår till följd av att Sverige haft en urusel beredskap, varför också människor riskerar liv och hälsa helt i onödan. Mitt under denna kris har vi även sett hjältar runt om i landet, som bistått det offentliga med skyddsutrustning, hemkörning av mat till behövande eller kanske extra händer inom vården. Alla dessa människor förtjänar ett enormt tack för sin insats, som faktiskt innebär att fler liv kan räddas.

Uppoffringar från det civila till trots står det offentliga inför andra onödiga problem. All offentlig verksamhet är nämligen vanligtvis omgärdad av stränga upphandlingsregler och annan form av byråkrati. I Svenska Dagbladet kunde vi läsa om mejl till tidningens medarbetare från frustrerade företagare. Företagarna hade försökt erbjuda såväl Socialstyrelsen som Region Stockholm sin hjälp i form av bland annat välbehövda skyddsoveraller och hundratusentals andningsmasker. Dock förgäves – byråkratin satte stopp.

I Svenska Dagbladets artikel om detta hänvisas läsaren till Hans Rutberg, som är professor i patientsäkerhet. Han brukar nämligen under sina föreläsningar visa upp en kanelbulle för att visa vilken apparat det är att bara köpa in lite fika. Det krävs 33 små delsteg, från den detaljerade beställningsblanketten till ankomstregistreringen och attesteringen.

Det är förståeligt att det finns ett behov av byråkrati i samhället, för att saker ska gå rätt till och för att verksamheter ska fungera bra i övrigt. I krislägen kan en alltför omfattande byråkrati dock vara förödande.

Mot bakgrund av detta önskas statsrådet Lena Micko svara på följande fråga:

 

Kan vi förvänta oss att ststsrådet verkar för att luckra upp byråkratin inom samhällsviktiga funktioner under kristider, eller avser statsrådet att på annat sätt underlätta för det offentliga att effektivisera sin verksamhet?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.