Till innehåll på sidan

Brottsligheten mot företagare

Svar på skriftlig fråga 2017/18:900 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Ju2018/01497/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:900 av Lars Beckman (M)
Brottsligheten mot företagare

Lars Beckman har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen vidtar för att stävja vardagsbrotten som drabbar företagare.

Regeringen ser mycket allvarligt på brottslighet som drabbar hårt arbetande, seriösa företagare. Det kan vara förödande för de företag och individer som drabbas och det skadar näringsklimatet. Målet för regeringens kriminalpolitik är att minska brottsligheten, mot såväl företag som andra, och öka människors trygghet. Vi har därför vidtagit flera åtgärder för att stärka det brottsbekämpande och brottsförebyggande arbetet.

Enskilda företagare används allt oftare av kriminella inom organiserad brottslighet. Företag kan bli kapade eller oavsiktligt användas för att göra affärer med kriminellt uppsåt. För att försvåra detta har regeringen gett Bolagsverket i uppdrag att utveckla metoder som ska göra det svårare för kriminella att använda företag för att begå brott.

Företagare, handlare, boende och krögare i framförallt utsatta områden upplever idag en tilltagande otrygghet till följd av ökad kriminalitet vid torg och centrummiljöer. Den 12 februari träffade därför närings- och innovationsminister Mikael Damberg och samordning- och energiminister Ibrahim Baylan företagare, representanter för Sveriges fem största kommuner, Polismyndigheten, Brottsförebyggande rådet och fackliga organisationer för att diskutera vilka ytterligare åtgärder som behövs för att öka tryggheten, särskilt vid torg och centrummiljöer. Vid mötet lyftes bland annat samverkan, polisnärvaro och att civilsamhället har en viktig roll i arbetet.

Regeringen har dessutom nyligen presenterat ett åtgärdspaket mot internationella stöldligor. Bland annat ingår åtgärder för att öka förmågan att hitta stöldgods vid utförsel ur landet, utökade möjligheter till kameraövervakning och att förslag om skärpta straff för systematiska stölder ska tas fram.

För att ge Polismyndigheten möjlighet att öka sin närvaro och kunna utreda fler brott har regeringen föreslagit och aviserat en historisk satsning på Polismyndigheten i budgetpropositionen för 2018 om sammanlagt 7,1 miljarder kronor de kommande tre åren för att bland annat utveckla verksamheten och öka antalet polisanställda.

Ett framgångsrikt brottsförebyggande arbete förutsätter också att fler aktörer än Polismyndigheten agerar tillsammans. Ett steg i denna riktning är den satsning som lanserats för att stärka även det brottsförebyggande arbetet. Satsningen ska skapa bättre förutsättningar för ett strukturerat brottsförebyggande arbete i hela landet.

Stockholm den 7 mars 2018

Morgan Johansson

Skriftlig fråga 2017/18:900 av Lars Beckman (M) (Besvarad 2018-02-28)

Fråga 2017/18:900 Brottsligheten mot företagare

av Lars Beckman (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

En undersökning från Svenskt Näringsliv visar att över 50 procent av företagarna upplever brott som ett problem i verksamheten, och 31 procent av de svarande upplever att problemet ökat de senaste två åren. Bedrägeri, rån och skadegörelse är de vanligaste brotten mot företag.

Vi har kunnat ta del av uppgifter om företagare som har fått hundratals polisanmälningar nedlagda, om företag som har fått sina skyltfönster krossade eller beskjutna, liksom om ökat hot och våld mot butiksmedarbetare. Det här är en utveckling som måste brytas.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

Vilka åtgärder vidtar ministern och regeringen för att stävja vardagsbrotten som drabbar företagare?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.