Till innehåll på sidan

Brott mot principen om avgiftsfrihet för svenska studenter i högre utbildning

Svar på skriftlig fråga 2013/14:680 besvarad av Louise Malmström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr U2014/4006/UH

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern och vice statsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:680 av Louise Malmström (S) Brott mot principen om avgiftsfrihet för svenska studenter i högre utbildning

Louise Malmström har frågat mig om jag är beredd att bryta mot principen om avgiftsfrihet vad gäller svenska studenter i högre utbildning och om det i så fall på sikt även kommer att omfatta andra grupper av studenter än de som studerar i utbildningar som är en del av ett internationellt samarbete.

I Sverige råder sedan lång tid tillbaka avgiftsfrihet för högskoleutbildning vid statliga universitet och högskolor. År 2010 lagfästes denna huvudprincip i fråga om studenter som är medborgare i EU, EES eller Schweiz. Principen om avgiftsfrihet vid statliga universitet och högskolor ska gälla även fortsättningsvis.

Den nuvarande regleringen innebär dock svårigheter för svenska universitet och högskolor att delta i vissa internationella samarbeten, bl.a. i gemensamma utbildningsprogram som Erasmus Mundus, där samarbetet förutsätter att avgift till utländska lärosäten betalas under hela utbildningstiden, dvs. även under den tid då studenten studerar vid ett svenskt lärosäte. Det har framförts starka önskemål från lärosäten och Sveriges universitets- och högskoleförbund att hitta en lösning så att svenska lärosäten kan delta i sådana samarbeten.

Inom Regeringskansliet har det utarbetats ett förslag som innebär att det möjliggörs för svenska universitet och högskolor att delta i sådana utbildningssamarbeten med utländska lärosäten. Förslaget innebär att en avgift som varken tillfaller det svenska lärosätet eller avser utbildning som anordnas av det svenska lärosätet inte är en avgift för utbildning vid det svenska lärosätet.

Förslaget, som alltså inte innebär någon ändring av principen om avgiftsfrihet för utbildning som anordnas av svenska statliga lärosäten, remissbehandlas för närvarande.

Stockholm den 18 juni 2014

Jan Björklund

Skriftlig fråga 2013/14:680 av Louise Malmström (S) (Besvarad 2014-06-12)

Fråga 2013/14:680 Brott mot principen om avgiftsfrihet för svenska studenter i högre utbildning

av Louise Malmström (S)

till Utbildningsminister Jan Björklund (FP)

 

För två år sedan ställde jag en skriftlig fråga till utbildningsministern med anledning av att en handfull svenska studenter på två olika internationella masterprogram krävts på avgifter runt 100 000 kronor för sina studier, trots att vi slagit fast att högre utbildning ska vara avgiftsfri för alla svenska medborgare och studenter från EU/EES. Då svarade ministern att det är en grundläggande princip i svensk utbildningspolitik att med skattemedel gemensamt finansiera högre utbildning så att den är avgiftsfri för svenska medborgare och att dåvarande Högskoleverket skulle granska de fall där studenter krävts på avgifter. Universitetskanslersämbetet konstaterade också senare att till och med det faktum att studenter tvingats betala en avgift för antagning stred mot regeln om avgiftsfrihet.

Därför läste jag med förvåning om den promemoria Utbildningsdepartementet i dagarna skickade på remiss till svenska lärosäten. I den föreslås en lagändring för att möjliggöra studieavgifter för svenska och europeiska studenter som läser en utbildning vid ett svenskt lärosäte som arrangeras av internationella samarbeten. Departementet vill alltså göra avgifter för vissa svenska studenter lagliga från och med den 1 februari 2015. Det vore i så fall ett klart brott mot den princip vi slagit fast om avgiftsfrihet för alla svenska studenter, vilket är en viktig grundbult i vår ambition att göra högre utbildning tillgänglig för breda grupper och inte bara för dem som kan betala för sig.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utbildningsminister Jan Björklund: Är ministern nu beredd att bryta mot principen om avgiftsfrihet vad gäller svenska studenter i högre utbildning och om det i så fall på sikt även kommer att omfatta andra grupper av studenter än de som studerar i utbildningar som är en del av ett internationellt samarbete?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.