Till innehåll på sidan

Brister i Arbetsförmedlingens matchningstjänst Rusta och matcha

Svar på skriftlig fråga 2023/24:865 besvarad av Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

Svar på fråga 2023/24:865 Brister i Arbetsförmedlingens matchningstjänst Rusta och matcha

till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

 

Svar på fråga 2023/24:865 av Serkan Köse (S)
Brister i Arbetsförmedlingens matchningstjänst Rusta och matcha

Serkan Köse har frågat mig om jag avser att ta några generella initiativ för att säkerställa att alla deltagare i Arbetsförmedlingens matchningstjänst Rusta och matcha får tillgång till jämlikt och högkvalitativt stöd från leverantörer.

En viktig utgångspunkt för de matchningstjänster som Arbetsförmedlingen anskaffar är att de ska utformas så att alla deltagare ges ett ändamålsenligt stöd. Det behöver finnas förutsättningar för kontinuerlig utveckling och förbättring utifrån kunskap om hur systemet fungerar. Detta förutsätter i sin tur att det finns väl utformade krav på leverantörerna, väl avvägda ersättningsmodeller och att Arbetsförmedlingen har goda förutsättningar att kontrollera och följa upp leverantörerna och tjänsterna.

Sedan införandet av Rusta och matcha har Arbetsförmedlingen haft flera uppdrag att analysera och följa upp stödet och resultaten i tjänsten. Tidigare uppföljningar visar bl.a. att deltagarna i genomsnitt har fått ett relativt begränsat stöd inom Rusta och matcha. Uppföljningarna visar också att deltagare som står längre ifrån arbetsmarknaden inte har fått ett mer omfattande stöd jämfört med deltagare som står närmare arbetsmarknaden.  

Matchningstjänsten Rusta och matcha är fortfarande ett relativt nytt inslag i arbetsmarknadspolitiken, vilket gör det särskilt viktigt att kontinuerligt följa upp tjänsten och överväga förbättringar. Det är ett arbete som pågår fortlöpande i Regeringskansliet. I december 2022 trädde ett nytt regelverk för matchningstjänsterna i kraft, genom införandet av det arbetsmarknadspolitiska programmet förmedlingsinsatser. Arbetsförmedlingen har utifrån detta och annan styrning från regeringen utvecklat en ny matchningstjänst, kallad Rusta och matcha 2. Den nya tjänsten innebär bl.a. ett förstärkt stöd till deltagare som står längre ifrån arbetsmarknaden, liksom tydligare sanktioner för leverantörer som inte lever upp till kraven. Den nya tjänsten innebär också ett tydligare fokus på varaktiga resultat och därmed en ökad kostnadseffektivitet i tjänsten. Arbetsförmedlingen har också vidtagit vissa åtgärder för att följa upp kvaliteten i tjänsten och leverantörernas avtalsefterlevnad. Det handlar bl.a. om stickprovskontroller och om platsbesök hos leverantörerna. Dessa åtgärder bedöms vara viktiga mot bakgrund av de brister som har konstaterats.

Det finns stöd i forskningen för att intensivt stöd i jobbsökande kan bidra till förkortade arbetslöshetstider, särskilt för dem som står något längre ifrån arbetsmarknaden. För att kunna bedöma effektiviteten i Rusta och matcha krävs en utvärdering av insatsens effekter på deltagarnas förutsättningar att komma i arbete. Det pågår för närvarande ett arbete med en effektutvärdering av Rusta och matcha hos Arbetsförmedlingen och Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering. Resultaten från utvärderingen kommer att utgöra ett viktigt underlag för kontinuerlig utveckling och förbättring av de matchningstjänster som Arbetsförmedlingen anskaffar. 

 

Stockholm den 15 maj 2024

 

 

 

Johan Pehrson

 

Skriftlig fråga 2023/24:865 av Serkan Köse (S) (Besvarad 2024-05-06)

Fråga 2023/24:865 Brister i Arbetsförmedlingens matchningstjänst Rusta och matcha

av Serkan Köse (S)

till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

 

Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) har i sin senaste rapport, Rusta och matcha: Vad händer hos privata leverantörer av arbetsmarknadsinsatser?, belyst flera betydande problem med hur programmet för närvarande fungerar. Rapporten visar att många deltagare inte får den mängd möten med sina handledare som de har rätt till, vilket är avgörande för att effektivt stödja dem i deras jobbsökande process. Ännu mer bekymmersamt är att stödet inte alltid är anpassat efter deltagarnas individuella behov och förutsättningar, vilket är nödvändigt för att de ska kunna finna lämplig anställning.

Dessa brister pekar på ett akut behov av att ompröva och förbättra Rusta och matcha för att säkerställa att det uppfyller sitt syfte att ge effektivt stöd till arbetssökande.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson:

 

Avser ministern att ta några generella initiativ för att säkerställa att alla deltagare i Arbetsförmedlingens matchningstjänst Rusta och matcha får tillgång till jämlikt och högkvalitativt stöd från leverantörer?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.