Till innehåll på sidan

Bristen på arbetskraft inom motorbranschen

Svar på skriftlig fråga 2023/24:662 besvarad av Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

Svar på fråga 2023/24:662 Bristen på arbetskraft inom motorbranschen

till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

 

Svar på fråga 2023/24:662 av Serkan Köse (S)
Bristen på arbetskraft inom motorbranschen

Serkan Köse har frågat mig hur jag och regeringen avser att ta itu med de akuta rekryteringsutmaningarna inom motorbranschen, särskilt bristen på tekniker och mekaniker, för att säkerställa branschens hållbarhet och tillväxt.

En väl fungerande arbetsmarknad är av avgörande betydelse för en konkurrenskraftig ekonomi och i förlängningen för att säkra välståndet i Sverige. För att arbetskraftsutbudet ska kunna matchas mot arbetsmarknadens behov behöver arbetsmarknads- och utbildningspolitiken utformas så att fler ges förutsättningar att utbilda och vidareutbilda sig för att bättre matcha den kompetens som arbetsgivare efterfrågar.

Arbetsmarknadsutbildningen är ett viktigt verktyg hos Arbetsförmedlingen både för att underlätta inträdet på arbetsmarknaden för arbetssökande och för att möta arbetsgivares behov. Regeringen har därför i regleringsbrevet för 2024 gett myndigheten ett nytt mål om att öka antalet deltagare i bland annat arbetsmarknadsutbildning. Arbetsförmedlingen har upphandlat ett flertal arbetsmarknadsutbildningar med inriktning mekaniker. Vidare är Stiftelsen Nordkalotten en verksamhet som bland annat tillhandahåller olika mekanikerutbildningar i norra delen av Sverige, Finland och Norge.

Arbetsmarknadsutbildning är ett viktigt komplement till den reguljära utbildningen och det reguljära utbildningssystemet utgör stommen när det gäller utbildning av arbetskraften. Regeringen har därför investerat i fler platser inom både yrkeshögskolan och den yrkesinriktade vuxenutbildningen. I enlighet med budgetpropositionen för 2024 tillförs 1 362 miljoner kronor under 2024 för fler utbildningsplatser på regionalt yrkesvux. Satsningen motsvarar cirka 16 000 ytterligare årsstudieplatser i regionalt yrkesvux för 2024. Vidare tillförs 385 miljoner kronor för fler utbildningsplatser i yrkeshögskoleutbildning, vilket innebär motsvarande cirka 3 000 nya helårsplatser 2024. Syftet med båda satsningarna är att möta de fortsatt stora kompetensbehoven i hela Sverige, möjliggöra omställning och främja matchning på arbetsmarknaden. Myndigheten för yrkeshögskolan har nyligen fått i uppdrag att påbörja en pilotverksamhet med en ny form av yrkesutbildning för vuxna, på gymnasial nivå, som har sin utgångspunkt i yrkeshögskolans modell.

För att få till en bättre matchning och etablering av nyexaminerade gymnasielever har regeringen även genomfört nödvändiga lagändringar för att understödja att planering och dimensionering av gymnasieutbildning inom gymnasieskola och komvux i högre grad bygger på arbetsmarknadens behov. Det är en långsiktig lösning som vi förväntar oss ska underlätta företagens kompetensförsörjning i framtiden.

Regeringen kommer fortsatt att noga följa utvecklingen på arbetsmarknaden.

 

Stockholm den 6 mars 2024

 

 

 

Johan Pehrson

 

 

Skriftlig fråga 2023/24:662 av Serkan Köse (S) (Besvarad 2024-02-26)

Fråga 2023/24:662 Bristen på arbetskraft inom motorbranschen

av Serkan Köse (S)

till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

 

Rekryteringsbehovet inom den svenska motorbranschen fram till år 2026 är omfattande och utmanande, med en uppskattad siffra på 6 100 personer, enligt Transportföretagens rapport Tempen på motorbranschen. Inom det nuvarande året avser branschen att rekrytera cirka 2 300 personer med en plan för att rekrytera ytterligare 3 800 personer under åren 2025–2026 för att möta detta behov. Detta understryker en betydande brist på arbetskraft, särskilt inom yrkesgruppen tekniker och mekaniker, där 60 procent av företagen rapporterar om rekryteringsproblem. Denna yrkesgrupp står själv inför ett rekryteringsbehov på 4 000 personer fram till 2026.

Geografiskt koncentreras det största rekryteringsbehovet till Stockholms, Skånes och Västra Götalands län, där sammanlagt 3 300 personer behöver rekryteras, vilket motsvarar mer än hälften av det totala rekryteringsbehovet i hela landet. De utmaningar som motorbranschen står inför inkluderar inte bara svårigheter med att fylla dessa positioner utan också bredare konsekvenser såsom risker för störningar i transportsystemet, ökade kostnader för konsumenterna och hinder för företagens utveckling och tillväxtmöjligheter.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson: 

 

Hur avser ministern och regeringen att ta itu med de akuta rekryteringsutmaningarna inom motorbranschen, särskilt bristen på tekniker och mekaniker, för att säkerställa branschens hållbarhet och tillväxt?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.