Till innehåll på sidan

Bristande konkurrens inom livsmedelsbranschen

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1599 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

Händelser

Inlämnad
2008-08-29
Anmäld
2008-09-02
Anmäld
2008-09-04
Besvarad
2008-09-12
Svar anmält
2008-09-16

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 september

Svar på fråga

2007/08:1599 Bristande konkurrens inom livsmedelsbranschen

Näringsminister Maud Olofsson

Bengt-Anders Johansson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta med anledning av den bristande konkurrensen inom livsmedelssektorn.

Jag vill inledningsvis understryka att Sverige har ett i internationellt perspektiv avreglerat och konkurrenskraftigt näringsliv. På lång sikt bidrar en god konkurrenssituation till ökad produktivitet och till att motverka inflation. Konkurrensverket bevakar marknadsutvecklingen för att säkerställa att konkurrensen på marknaden fungerar.

Regeringen anser att det viktigt att säkerställa att vi har en så effektiv konkurrensmyndighet som möjligt och en modern konkurrenslagstiftning. I våras överlämnade regeringen därför en proposition om en ny konkurrenslag till riksdagen som riksdagen antog. Den 1 november träder den nya lagen i kraft som syftar till att förebygga konkurrensöverträdelser och att göra det enklare att följa lagen. Konkurrensverket får därmed effektivare verktyg för att värna och stärka konkurrensen i Sverige. Genom lagen görs det tydligt att regering och riksdag ser allvarligt på överträdelser av konkurrensreglerna.  

Sveriges medlemskap i EU betyder att vi är en del av en gemensam inre marknad vars principer om fri rörlighet gynnar svenska konsumenter och medför lägre priser på många områden. Samtidigt är prisläget i Sverige på vissa områden högt i jämförelse med andra länder. Det kan finnas många orsaker till detta, till exempel bristande omvandlingstryck, fåtalskonkurrens, låg kunskap om den inre marknaden bland svenska företag, olika inträdes- eller etableringshinder, handelshinder och bristande importkonkurrens.

Regeringen har mot bakgrund av den komplexa och omfattande problembilden nyligen uttryckt vikten av att ta ett samlat grepp om konkurrensfrågorna och givit Konkurrensverket, med bistånd från berörda myndigheter, i uppdrag att göra en bred översyn av konkurrenssituationen i Sverige, där såväl befintliga som nya förslag till konkurrensfrämjande reformer behandlas samlat och konkretiserat. Detta blir den största samlade genomgången av konkurrenssituationen som gjorts i Sverige. Verket ska redovisa uppdraget i sin helhet senast den 31 mars 2009.

Jag vill också ta tillfället i akt att informera om att regeringen bland annat drivit igenom att man sedan årsskiftet måste beakta konkurrensaspekter vid detaljplanering enligt plan- och bygglagen, det vill säga en god ekonomisk tillväxt och en effektiv konkurrens ska främjas vid planläggning och byggande. Med detta tillägg har förutsättningarna för kommunen att beakta grundläggande förutsättningar för etablering och utveckling av näringslivet och kommersiell service tydliggjorts. Detta har naturligtvis stor betydelse för de aktörer som har ett intresse av etablera försäljning av livsmedel i ett visst område. Det kan också nämnas att Europeiska kommissionen tillsatt en arbetsgrupp för att övervaka prissättningen på den europeiska livsmedelsmarknaden. Detta är ett arbete som regeringen noga följer.

Skriftlig fråga 2007/08:1599 av Johansson, Bengt-Anders (m) (korrekturläst 2008-08-29)

den 29 augusti

Fråga

2007/08:1599 Bristande konkurrens inom livsmedelsbranschen

av Bengt-Anders Johansson (m)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Inflationen har under senare tid börjat nå allt högre nivåer; prisbilden generellt i samhället stiger i en snabbare takt än vad vi har varit vana vid under de senaste åren.

Man har i den samhällsekonomiska debatten kunnat ta del av uttalanden som framförs att den höga inflationen främst beror på högre priser på råvaror inom jordbrukssektorn och högre energipriser.

Man kan dock konstatera att livsmedelspriserna har stigit mer i Sverige än i övriga Europa. Detta indikerar att de svenska livsmedelsaktörerna inte enbart söker kompensera för ökade kostnader inom energi- och råvarusektorn utan även passar på att stärka sina marginaler.

Det har tidigare slagits fast att det råder bristande konkurrens inom livsmedelssektorn i Sverige; man kan inte utesluta att detta är en faktor som har påverkat de stigande livsmedelspriserna i Sverige.

Konsekvensen blir dyrare mat för hushållen men också att Riksbanken känner sig tvingad att höja räntan, vilket påverkar privatpersoners ekonomi, och det påverkar även företagens investeringar.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta med anledning av den bristande konkurrensen inom livsmedelssektorn?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.