Till innehåll på sidan

Bristande jämställdhet hos Arbetsförmedlingen

Svar på skriftlig fråga 2017/18:892 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


A2018/

00501/A

A2018/ 00503/A

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknads- och etableringsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:892 av Jessica Polfjärd (M)
Bristande jämställdhet hos Arbetsförmedlingen

Svar på fråga 2017/18:901 av Erik Andersson (M)

Arbetsförmedlingen och jämställda insatser

Jessica Polfjärd har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att insatser genomförs på ett könsmässigt jämnt fördelat sätt.

Erik Andersson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att öka jämställdheten mellan män och kvinnor när det kommer till Arbetsförmedlingens insatser.

Det är en viktig fråga som frågeställarna tar upp. Det har länge varit en sned fördelning av vem som får ta del av subventionerade anställningar. Andelen kvinnor i befintliga anställningsstöd har under de senaste 10 åren legat på mellan 30 och 40 procent. Undantaget är extratjänster, där är andelen kvinnor idag 50 procent.

Jämställdhet på arbetsmarknaden är av stor betydelse för jämställdheten i samhället i stort. För att förbättra jämställdheten arbetar regeringen med jämställdhetsintegrering, som innebär att ett jämställdhetsperspektiv ska införlivas i allt beslutsfattande, och med jämställdhetsbudgetering som innebär att prioriteringar, vägval och tilldelning av resurser i budgeten, i största möjliga mån ska främja jämställdhet.

Sedan regeringen tillträdde 2014 har Arbetsförmedlingen fått ett jämställdhetsuppdrag specificerat i myndighetens instruktion. Myndigheten ska främja jämställdhet och mångfald och motverka en könsuppdelning på arbetsmarknaden. Arbetsförmedlingen har därtill fått i uppdrag att redovisa en plan för hur myndigheten ska utveckla arbetet med jämställdhetsintegrering för att verksamheten ska bidra till att nå regeringens jämställdhetspolitiska mål. Som ett ytterligare steg har Arbetsförmedlingen dessutom, på regeringens uppdrag, tagit fram en handlingsplan för hur myndigheten avser att öka andelen utrikes födda kvinnor som arbetar eller studerar. Rapporten, frågeställarna refererar till, är en del av handlingsplanen som rör utrikesfödda kvinnor.

Det är viktigt att arbetsmarknadspolitiken bidrar till att nå regeringens jämställdhetspolitiska mål och regeringen följer därför noggrant resultaten inom området. .

Stockholm den 7 mars 2018

Ylva Johansson

Skriftlig fråga 2017/18:892 av Jessica Polfjärd (M) (Besvarad 2018-02-28)

Fråga 2017/18:892 Bristande jämställdhet hos Arbetsförmedlingen

av Jessica Polfjärd (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Arbetsförmedlingen har i en egen rapport konstaterat att myndigheten brister i jämställdhet. Det handlar om att män snabbare och oftare fått hjälp av handläggare. Dessutom får männen oftare ta del av arbetsmarknadsåtgärder såsom subventionerade insatser och arbetsmarknadsutbildningar.

Enligt Arbetsförmedlingen gäller detta både inrikes födda och utrikes födda män. Men det hela är speciellt tydligt för utrikes födda män.

I studiens slutsats menar man att det behövs fler insatser för kvinnodominerade yrken, bättre validering efter kvinnors behov och erfarenheter samt en ökad medvetenhet kring problemet på arbetsmarknaden.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att insatser genomförs på ett könsmässigt jämnt fördelat sätt?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.