Till innehåll på sidan

Bristande integration och gängkriminalitet

Svar på skriftlig fråga 2019/20:2143 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Ju2020/

03206

/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:2143 av Ellen Juntti (M)
Bristande integration och gängkriminalitet

Ellen Juntti har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta med anledning av sambandet mellan den stora migrationen, den bristfälliga integrationen och den allvarliga gängkriminaliteten.

Regeringen ser mycket allvarligt på att kriminella nätverk utför grova våldsbrott och skapar otrygghet i Sverige. Regeringen är fast besluten att vända utvecklingen. Regeringen har redan genomfört en lång rad åtgärder för att motverka de kriminella nätverken och arbetet fortsätter med oförminskad kraft.

Det behövs ett gemensamt åtagande från hela samhället för att bryta de senaste årens negativa utveckling av skjutningar och brott i kriminella nätverk. Kriminaliteten ska bekämpas med samhällets fulla kraft, och vi ska göra det på bred front genom att både bekämpa brotten och brottens orsaker. Det innebär satsningar på Polismyndigheten men också på skolan och socialtjänsten. Det går att peka ut många viktiga aktörer i arbetet mot kriminella nätverk, till exempel poliser, lärare, grannar och fotbollstränare. Men att peka ut olika minoriteter och skapa motsättningar mellan olika grupper i samhället är inte en framkomlig väg att gå. Det svenska samhället måste vara enat i kampen mot de kriminella nätverken.

Regeringen presenterade under hösten 2019 34-punktsprogrammet mot gängkriminalitet med förslag vad gäller nya verktyg för myndigheterna, skärpta straff, bättre brottsförebyggande arbete och utökat stöd för avhoppare.

Regeringen har under de senaste åren vidtagit en lång rad åtgärder för att motverka det grova våldet. Vi har genomfört en rad straffskärpningar, till exempel när det gäller vapenbrott och allvarliga våldsbrott. Men för att förhindra att fler barn och unga dras in i kriminalitet krävs även tidiga och samordnade insatser för barn och unga från många aktörer, inte minst socialtjänst och skola. Särskilt stora är behoven i de utsatta områdena. En god utbildning för alla är grundläggande. Under förra mandatperioden sköt regeringen till över 35 miljarder kronor till vård, skola och omsorg. Nu arbetar 100 000 fler i välfärden, bland annat i skolan som är så viktig för att ge unga goda framtidsmöjligheter.

En central fråga för att minska brottsligheten och öka tryggheten är att väsentligt öka antalet polisanställda. I syfte att stärka och vidareutveckla polisverksamheten ska Polismyndigheten till 2024 ha ökat antalet anställda med sammantaget 10 000 personer jämfört med hur många anställda som fanns vid ingången av 2016. Vid halvårsskiftet 2020 hade antalet anställda ökat med mer än 5 000 sedan satsningen inleddes och det har aldrig funnits så många poliser som i år.

Stockholm den 16 september 2020

Morgan Johansson

Skriftlig fråga 2019/20:2143 av Ellen Juntti (M) (Besvarad 2020-09-07)

Fråga 2019/20:2143 Bristande integration och gängkriminalitet

av Ellen Juntti (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Gängkriminaliteten har nått förskräckliga höjder. Mord och mordförsök med skjutvapen sker i princip varje dag. Likaså grova våldsbrott med knivar. Sexualbrotten ökar dramatiskt. Poliser behöver eskorteras av poliser på hemvägen. Hemtjänstpersonal behöver vaktbevakning.

Gängkriminella sätter upp vägspärrar, uppmanar människor att stanna hemma och inte vistas ute. Människor är rädda och vågar inte gå ut. Gängkriminella har tagit över, och jag känner inte längre igen Sverige.

Utvecklingen är hemsk, orden räcker inte till. Kriminella ska inte få styra och bestämma över laglydiga människor, vilket de gör i många utsatta områden i dag.

I många år har regeringen, med justitieminister Morgan Johansson i spetsen, sagt att gängen ska krossas. Regeringen har också påstått att utvecklingen går åt rätt håll, men verkligheten visar annat.

År 2017 publicerade Expressen en artikelserie om dömda gängmedlemmar. I studien ingick 192 gängmedlemmar; av dessa var 40 procent födda utomlands, 82 procent hade två föräldrar som var födda utomlands och 94 procent minst en förälder som var född utomlands. Det finns även andra studier som visar liknande.

Slutsatsen är att det finns en koppling mellan integrationsmisslyckande, invandring och brottslighet.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta med anledning av sambandet mellan den stora migrationen, den bristfälliga integrationen och den allvarliga gängkriminaliteten?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.