Till innehåll på sidan

Brist på lotsar i Vänern och Göta älv

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1827 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2021/22:1827 av Sten Bergheden (M)
Brist på lotsar i Vänern och Göta älv

Sten Bergheden har frågat mig vad jag avser att göra för att minska bristen på lotsar och se till att rederier och företag inte drabbas av ökade kostnader på grund av försenade lotsningar.

Regeringen har en tydlig uttalad ambition att mer gods ska transporteras sjövägen. Regeringen arbetar därför för att effektivisera lotsverksamheten och skapa ett modernt regelverk. Det är viktigt att Sjöfartsverket i framtiden kan säkerställa att det finns utbildade lotsar runt om hela Sveriges kust men också att verket jobbar vidare med andra åtgärder som kan förbättra verksamheten.

Jag vill också poängtera den nyligen beslutade nationella planen som innehåller historiska satsningar på sjöfarten såsom nya isbrytare, att slussarna i Trollhättan och Södertälje uppgraderas samt att Hjulstabron över Mälaren byggs om. Dessa åtgärder kommer sammantaget bidra till att både den kustnära sjöfarten och inrikessjöfarten får än bättre förutsättningar att utvecklas.

I jämförelse med när Moderaterna satt i regeringsställning femdubblar vi nu investeringarna i sjöfartens infrastruktur.

Stockholm den 15 augusti 2022

Tomas Eneroth

Skriftlig fråga 2021/22:1827 av Sten Bergheden (M) (Besvarad 2022-08-01)

Fråga 2021/22:1827 Brist på lotsar i Vänern och Göta älv

av Sten Bergheden (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

I Sverige är det lotsplikt, vilket innebär ett krav på att anlita lots på svenskt inre vatten. Lotsplikten gäller för fartyg som har en längd på 70 meter eller mer, en bredd på 14 meter eller mer eller ett djupgående på 4,5 meter eller mer. När samhället ställer krav på att lotsar ska anlitas så har samhället också ett ansvar att se till att det finns tillgängliga lotsar.

Sverige har problem med att klara lotsuppgiften, och Sjöfartsverket har problem med rekryteringen av nya lotsar. Väntetiderna på en lots kan leda till kraftiga förseningar och kostnader både för rederiet och för företagen som antingen väntar på att få varor levererade eller själv ska leverera varor. Vänern, Göta älv och Mälaren är värst drabbade i Sverige. Samhället har ett ansvar att lösa den här situationen.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vad avser ministern att göra för att minska bristen på lotsar och se till att rederier och företag inte drabbas av ökade kostnader på grund av de försenade lotsningarna? 

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.