Till innehåll på sidan

Bojkotten av israeliska akademiker

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1531 besvarad av Utbildningsminister Lars Leijonborg

Händelser

Inlämnad
2007-08-08
Anmäld
2007-08-16
Besvarad
2007-08-22
Svar anmält
2007-08-23

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 augusti

Svar på fråga

2006/07:1531 Bojkotten av israeliska akademiker

Utbildningsminister Lars Leijonborg

Ewa Björling har frågat mig om jag anser att det är acceptabelt att införa en akademisk bojkott mot israeliska eller andra vetenskapsmän om landets politik inte uppskattas.

Vetenskapssamhället är internationellt och jag anser, likt Ewa Björling, att forskning kan användas för att bygga broar över nationsgränser och skapa förståelse mellan människor världen över. Den akademiska traditionen vilar ytterst på grundläggande värden om frihet och tolerans. Mot den bakgrunden är det enligt min uppfattning inte acceptabelt med generella bojkottåtgärder mot forskare från Israel eller något annat land. Enligt vad jag erfarit har Karolinska Institutets ledning samma uppfattning.

Regeringen har dock varken möjlighet eller i uppgift att avgöra vilka lärosäten och institutioner svenska forskare ska samarbeta med eller inte. Det ska fritt få avgöras vilka forskningsfrågor som ska ställas och vilka forskningsprojekt som ska bedrivas.

Skriftlig fråga 2006/07:1531 av Björling, Ewa (m) (korrekturläst 2007-08-08)

den 8 augusti

Fråga

2006/07:1531 Bojkotten av israeliska akademiker

av Ewa Björling (m)

till utbildningsminister Lars Leijonborg (fp)

Brittiska universitetslärarförbundet antog nyligen ett förslag som går ut på att bojkotta israeliska akademiska institutioner. Beslutet motiveras med att nästan inga israeliska akademiska institutioner protesterar mot Israels ockupation av palestinska områden samt av att Israel har en stark akademisk tradition och därmed kan antas påverkas av en sådan bojkott.

Enligt uppgifter i DN har Karolinska Institutet nyligen avslagit en ansökan från en israelisk gästforskare med motiveringen att hon inte var välkommen på grund av sin nationalitet.

Det är aldrig acceptabelt att bojkotta vetenskap. Forskning bör i stället användas för att bygga broar över nationsgränser och skapa förståelse mellan olika nationaliteter. Det är inte heller acceptabelt att enskilda vetenskapsmän ska vara de som straffas för ett lands politik. Ansvar som gäller att lösa konflikter mellan stater måste utkrävas av politiker, inte av vetenskapsmän.

Jag vill utifrån detta fråga utbildningsminister Lars Leijonborg om han anser att det är acceptabelt att införa en akademisk bojkott av israeliska eller andra vetenskapsmän om landets politik inte uppskattas.

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.