Till innehåll på sidan

Björnstammens storlek

Svar på skriftlig fråga 2021/22:921 besvarad av Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
N2022/00205 Näringsdepartementet Landsbygdsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:921 av Runar Filper (SD)
Björnstammens storlek

Runar Filper har frågat mig vilka initiativ är jag är beredd att ta med anledning av det som har framförts i frågan, dvs. att ett tak bör införas och avskjutningen öka i de län som har störst koncentration av björn.

Det övergripande och långsiktiga målet för Sveriges rovdjurspolitik är att varg, björn, järv, lodjur och kungsörn ska uppnå och bibehålla gynnsam bevarandestatus enligt EU:s art- och habitatdirektiv, samtidigt som tamdjurshållning inte påtagligt försvåras och socioekonomisk hänsyn tas. Rovdjursförvaltningen ska vara förenlig med våra EU-rättsliga åtaganden och övriga nationella mål.

Länsstyrelserna har möjlighet att besluta om licensjakt efter björn, när upprätthållandet av björnens gynnsamma bevarandestatus inte försvåras i syfte bl.a. att minska koncentrationen av rovdjur inom rovdjurstäta områden. Möjlighet finns även att bevilja skyddsjakt efter bedömning av den länsstyrelse dit en ansökan om skyddsjakt inkommit. När det handlar om möjligheter till skyddsjakt efter samtliga stora rovdjur framgår det av undantagsmöjligheterna enligt art- och habitatdirektivet, som införlivats i vår nationella jaktlagstiftning, att tre kriterier måste vara uppfyllda för att myndigheten ska kunna besluta om tillstånd till skyddsjakt - uppnåendet eller bibehållandet av den gynnsamma bevarandestatusen får inte försvåras, det ska vara fråga om en allvarlig skada och det ska vara utrett att det inte finns någon annan lämplig lösning. Om ett vilt djur orsakar avsevärd skada eller om det kan antas vara farligt för människors säkerhet, får Polismyndigheten låta avliva djuret, om det inte finns någon annan tillfredsställande lösning.

Björn är en strikt skyddad art enligt art- och habitatdirektivet. Det innebär att jakt bara får ske under vissa förutsättningar. 2021 fanns det 2 900 björnar i Sverige. Referensvärdet för gynnsam bevarandestatus är 1 400 björnar. Enligt riktlinjerna för art- och habitatdirektivet är det inte möjligt att sätta ett tak för antalet individer av de olika arterna. År 2021 beslutade länsstyrelsen att sammanlagt 501 björnar fick fällas under licensjakten. År 2020 fick 291 björnas fällas. Det var en rejäl ökning av jaktuttaget år 2021. Flest björnar fick fällas i de län med högst koncentration av björnar.

Viltförvaltningen i Sverige är regionaliserad. Länsstyrelserna ska samverka om frågor om förvaltning av de stora rovdjuren och upprätta en rovdjursförvaltningsplan för länet. Jag avser inte att ändra denna ordning.

Stockholm den 2 februari 2022

Anna-Caren Sätherberg

Skriftlig fråga 2021/22:921 av Runar Filper (SD) (Besvarad 2022-01-27)

Fråga 2021/22:921 Björnstammens storlek

av Runar Filper (SD)

till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

 

Det räcker inte med en miniminivå för björnstammens storlek. En hållbar förvaltning bör också inbegripa en maximinivå, som garanterar att björnstammen inte får växa sig alltför stor.

Flera attacker, varav några med dödlig utgång för människor, har blivit resultatet av att vi börjar få en alltför stor björnstam. Det var över hundra år sedan en björnattack med dödlig utgång skedde, när två tragiska attacker skedde 2004 i Lappland och 2007 i Jämtland. Vidare har ett flertal svåra tillbud skett med allvarliga skador som följd.

Därför ser vi att ett tak bör införas och avskjutningen öka i de län som har störst koncentration av björn, vilket samtidigt minskar stammens storlek successivt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna-Caren Sätherberg:

 

Vilka initiativ är statsrådet beredd att ta med anledning av det som har framförts?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.