Till innehåll på sidan

Biståndet till Kambodja

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1651 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Utrikesdepartementet

Statsrådet Eriksson

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1651 av Sofia Damm (KD)
Biståndet till Kambodja

Sofia Damm har frågat mig om jag och regeringen avser att ändra målen för regionstrategin och skjuta till mer pengar för att fortsatt kunna stödja det oberoende civilsamhället i Kambodja.

Vid regeringssammanträdet då beslutet togs om att avveckla den bilaterala strategin för utvecklingssamarbetet med Kambodja togs även beslut om att ändra strategin för regionalt utvecklingssamarbete i Asien och Oceanien. De två besluten sammantaget innebär att regeringen fokuserar och stärker ansatsen för att stödja civilsamhället, demokratins röstbärare och andra förändringsaktörer i Kambodja för ökad demokrati samt främjandet av mänskliga rättigheter och rättsstatens principer.

Detta har gjorts genom att tillföra ett nytt mål till den regionala strategin som ersätter den tidigare strategin för Kambodja i de delar som rör insatser för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer. Befintlig verksamhet på detta område förs över från den bilaterala strategin till den regionala. Regeringen skjuter också till extra medel, motsvarande en 20-procentig ökning, för att kunna stärka verksamheten.

Ansatsen kommer att utvecklas i samband med att regeringen under 2021 ser över nuvarande strategi för regionalt utvecklingssamarbete i Asien och Oceanien.

Stockholm den 8 juli 2020

Peter Eriksson

Skriftlig fråga 2019/20:1651 av Sofia Damm (KD) (Besvarad 2020-06-24)

Fråga 2019/20:1651 Biståndet till Kambodja

av Sofia Damm (KD)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Nyligen aviserade regeringen att man har beslutat att det bilaterala biståndet till Kambodja ska avvecklas då den demokratiska utvecklingen i landet har gått åt fel håll. Kambodja har mycket riktigt utvecklats i en alltmer auktoritär riktning, och det är bra att regeringen ställer krav för biståndet.

Att stödja statliga myndigheter som är direkt ansvariga för repressiva åtgärder mot civilsamhället och medierna är oacceptabelt. Däremot finns det nu, i och med regeringens beslut, farhågor om att beslutet skulle leda till att den svenska närvaron i landet minskar. Som i många andra auktoritära regimer kan den svenska ambassaden spela en viktig roll för att stödja det oberoende civilsamhället och sätta internationell press på regimen.

Regeringen menar att civilsamhället och arbetet för mänskliga rättigheter i Kambodja fortsatt ska kunna få stöd via strategin för regionalt utvecklingssamarbete i Asien och Oceanien. Det är en resultatstrategi som löper till slutet av 2021, där demokrati- och MR-stödet bara är formulerat för att kunna stödja aktörer som verkar regionalt. Däremot omfattar det inte lokala organisationer i ett enskilt land. Dessutom är strategin, i dag på ca 300 miljoner kronor, redan full med insatser.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Kommer ministern och regeringen att ändra målen för regionstrategin och skjuta till mer pengar för att fortsatt kunna stödja det oberoende civilsamhället i Kambodja?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.