Till innehåll på sidan

Bistånd till Ryssland

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1273 besvarad av Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
UD2022/04386 Utrikesdepartementet Biståndsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1273 av Markus Wiechel (SD)
Bistånd till Ryssland

Markus Wiechel har frågat mig om jag avser se över biståndsutbetalningar till länder som bistått, stöttat eller ingått i Rysslands invasion av Ukraina och om jag ser några möjligheter att använda biståndet för att sätta press på länder som bryter mot FN-stadgan.

Ansvariga myndigheter ser kontinuerligt över utbetalningar inom biståndet och dess resultat, och jag kan försäkra riksdagen om att vi naturligtvis särskilt ser över förhållandet till statliga aktörer under dessa omständigheter. Den del av det svenska utvecklingssamarbetet som kanaliseras genom statliga aktörer är begränsad.

Målet för vårt bistånd är att förbättra levnadsvillkoren för människor som lever i fattigdom och förtryck. Det är människorna – inte regeringarna – det svenska biståndet riktar sig till. Vi behöver fortsätta stödja människor som lever i fattigdom och förtryck också i länder vars regeringar inte alltid röstar som Sverige i FN:s generalförsamling.

Sverige och EU har lagt fast en tydlig säkerhetspolitisk linje rörande Rysslands aggression mot Ukraina. Det är naturligtvis en besvikelse att ett antal stater, också i vilka Sverige bedriver utvecklingssamarbete, lade ned sina röster i Generalförsamlingen. Sverige och EU fortsätter tillsammans med likasinnade att uppvakta andra länder för att understryka vikten av att alla tillgängliga kanaler används för att sätta stopp för den ryska aggressionen och stödja Ukraina.

För övrigt vill jag förtydliga att Sverige inte stödjer den ryska staten med vare sig bistånd eller medel för internationell samverkan. Det svenska stödet till Ryssland går framför allt till ryskt civilsamhälle och oberoende medier för deras arbete med demokrati, mänskliga rättigheter och tillgången till fri och oberoende information och finansieras utifrån utgiftsområde 5, Internationell samverkan. Stödet har de senaste åren uppgått till cirka 80 miljoner kronor per år och klassificeras inte som bistånd.

Stockholm den 23 mars 2022

Matilda Ernkrans

Skriftlig fråga 2021/22:1273 av Markus Wiechel (SD) (Besvarad 2022-03-15)

Fråga 2021/22:1273 Bistånd till Ryssland

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

FN:s generalförsamling röstade, med hela 141 röster för och endast fem emot (35 avstod), om en resolution i syfte att fördöma attacken mot Ukraina. I denna uppmanades också Ryssland att snarast dra tillbaka sina trupper från landet. Det generella motståndet mot Rysslands pågående brott är med andra ord omfattande, varför det således också bör finnas stöd att ytterligare öka pressen på landet som klart och tydligt brutit mot FN-stadgans förbud mot angreppskrig.

Internationellt bistånd kan som bekant användas på flera sätt i syfte att nå positiva resultat. Under 2022 slussas 60 miljarder kronor ut från Sverige i form av olika biståndsutbetalningar varav Ryssland likt tidigare år får 400 miljoner kronor. Mot bakgrund av den ryska invasionen av Ukraina med efterföljande krigsbrott och olika former av kränkningar finns det skäl att se över de utbetalningar som går till Ryssland, alternativt länder som accepterat eller rent av bistått Ryssland i denna invasion.

Mot bakgrund av vad som anförts ovan önskas statsrådet Matilda Ernkrans svara på följande fråga:

Avser statsrådet att se över biståndsutbetalningar till länder som bistått, stöttat eller har ingått i Rysslands invasion av Ukraina, eller ser hon några möjligheter att använda biståndet för att sätta press på länder som bryter mot FN-stadgan?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.