Till innehåll på sidan

Bidragsfusket hos antidemokratiska studieförbund

Svar på skriftlig fråga 2021/22:578 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
U2021/04853 Utbildningsdepartementet Utbildningsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:578 och 2021/22:580 av Marléne Lund Kopparklint (M)
Bidragsfusket hos antidemokratiska studieförbund och statliga bidrag till icke-demokratiska föreningar

Marléne Lund Kopparklint har frågat kulturminister Jeanette Gustafsdotter vilka åtgärder hon ämnar vidta för att motverka bidragsfusk hos studieförbund och vilka åtgärder hon ämnar vidta för att bidrag inte ska gå till föreningar likt de frågeställaren ger exempel på.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Till att börja med vill jag vara tydlig med att regeringen värnar folkbildningen och värdesätter den betydelsefulla verksamhet som folkbildningens aktörer genomför varje dag. Samtidigt är det naturligtvis så att folkbildningens aktörer har ett stort ansvar för att säkerställa att det statliga stödet används korrekt. Skattebetalarnas pengar ska hanteras med respekt och varsamhet. Regeringen, Folkbildningsrådet och studieförbunden vidtar en rad åtgärder för att säkerställa att statsbidraget används korrekt och i enlighet med de syften för bidraget som riksdag och regering har beslutat om.

Regeringen ställer krav på Folkbildningsrådets uppföljning och redovisning av statsbidraget. Folkbildningsrådet ska senast den 1 april 2022 i en särskild rapport redovisa det fortsatta arbetet med de åtgärder som presenterades i den särskilda rapporten som rådet lämnade till Regeringskansliet i april 2021. Min uppfattning är att Folkbildningsrådet tar den uppkomna situationen på största allvar och att de åtgärder som presenterades i rapporten nu genomförs skyndsamt för att säkerställa att statsbidraget används på rätt sätt. Rådet har till exempel en ny visselblåsarfunktion på sin webbplats där användare anonymt kan informera om felaktig användning av statsbidrag, bedrägerier och andra missförhållanden. Liknande funktioner finns även hos enskilda studieförbund. Folkbildningsrådets styrelse fattade den 8 december beslut om att anta skärpta skrivningar i statsbidragsvillkoren för 2022. De villkor som skärpts är krav på systematiskt kvalitetsarbete och internkontroll, revisionsintyg samt underrättelseskyldighet till Folkbildningsrådet när fusk och felaktigheter upptäcks inom studieförbunden. Samtidigt genomförs en större översyn av statsbidraget som enligt Folkbildningsrådet ska träda i kraft den 1 januari 2024. Jag välkomnar att Folkbildningsrådet snabbt har hörsammat regeringens tydliga signal att de och folkbildningens aktörer måste ta den uppkomna situationen på största allvar och omgående börjat genomföra kraftfulla förändringar för att snarast komma till rätta med de allvarliga problem som uppdagats.

Branschorganisationen Studieförbunden har nyligen återkommit till såväl Utbildningsdepartementet som till de partier som sitter i riksdagens kulturutskott med en statusuppdatering vad gäller de åtgärder som vidtagits och planeras. Som exempel kan nämnas att digital närvarorapportering med bankID är obligatoriskt från den 1 januari 2022 och enligt studieförbunden redan standard inom musikverksamheten.

När det gäller frågan om skattemedel till föreningar som har koppling till extremism, så är det självklart så att inga offentliga medel ska gå till organisationer som bedriver verksamhet som strider mot demokratins idéer. Samhällets kontroll måste skärpas så att medel som betalas ut till studieförbund uteslutande går till verksamhet som uppfyller statens syften med bidraget och stärker vår gemensamma demokrati. Regeringen har beslutat att Folkbildningsrådet även för 2022 års verksamhet ska återrapportera fördjupade bedömningar av det s.k. demokratisyftet. Rådet ska också för 2022 års verksamhet redovisa hur rådet arbetar för att säkerställa att verksamheten som finansieras med statsbidraget förmedlar och förankrar respekt för de mänskliga rättigheterna och samhällets grundläggande värderingar.

I juni 2019 överlämnade Demokrativillkorsutredningen sitt betänkande till regeringen. Betänkandet innehåller förslag till ett förtydligat och enhetligt demokrativillkor för den statliga bidragsgivningen till civilsamhällets organisationer. Förslagen omfattar även förordningarna om statsbidrag till folkbildningen. Regeringen avser återkomma till riksdagen under innevarande riksmöte med en proposition på området.

Regeringen har även beslutat om tilläggsdirektiv till Utredningen om granskning av stöd till det civila samhället (dir. 2020:117). Utredningen ska analysera och ta ställning till inrättandet av en stödfunktion med kompetens om aktörer, våldsbejakande extremism och antidemokratiska miljöer som ska kunna bistå myndigheter i att göra fördjupade granskningar av exempelvis en bidragssökande organisation. Betänkandet överlämnas den 21 december 2021. Därefter kommer frågan att beredas.

Jag vill avsluta med att understryka den stora betydelse som folkbildningen har runt om i landet. Folkbildningens aktörer och alla deltagare bidrar till att vårt land blir rikare genom kultur, studiecirklar och utbildning i folkbildningens regi. En förutsättning för att all denna verksamhet ska kunna äga rum är att statsbidraget används som avsetts. En rad åtgärder har således genomförts av regeringen och jag välkomnar även de åtgärder som Folkbildningsrådet och studieförbunden gjort. Jag fortsätter att följa arbetet för att säkerställa att statsbidraget används på det sätt som avses. Det är min tydliga avsikt att detta ska resultera i nödvändiga förändringar så att folkbildningen kan fortsätta stå stark.

Stockholm den 21 december 2021

Anna Ekström

Skriftlig fråga 2021/22:578 av Marléne Lund Kopparklint (M) (Besvarad 2021-12-10)

Fråga 2021/22:578 Bidragsfusket hos antidemokratiska studieförbund

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S)

 

Genom forskningsrapporter om våldsbejakande extremism och antidemokratiska krafter har experter från Försvarshögskolan och Malmö universitet flera gånger stött på problemet med systematiskt missbruk av folkbildningssystemet som motverkar en demokratibaserad värdegrund. Det finns en oförmåga att hindra fusk och felaktiga utbetalningar, något som Riksrevisionen tog upp i en uppföljningsrapport 2015. Riksrevisionen rekommenderade att Folkbildningsrådet skulle kontrollera bidragen hårdare och att regeringen skulle ställa tydligare krav på Folkbildningsrådets myndighetsutövning. I rapporten konstateras också att Folkbildningsrådets fördelningssystem inte har fått de kvalitativa kriterier riksdagen beslutat om. Kontrollen är ineffektiv, och uppföljning och utvärdering belyste inte huruvida syftet med bidragen uppfylldes.

Trots detta har Folkbildningsrådet som organisation aktivt drivit opinion för fortsatt stöd till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd, trots att problemen med Ibn Rushd är uppenbara. Experterna Magnus Ranstorp, Aje Carlbom och Peder Hyllengren har studerat förbundet, och de har konstaterat att Ibn Rushds medlemsföreningar bjudit in antisemitiska och våldsbejakande predikanter, vilket ledde till att Göteborgs stad stoppade sitt stöd till förbundet då även medlemsföreningar där bjudit in hatpredikanter, förespråkat olika arvsregler för män och kvinnor, bjudit in personer som förespråkat dödsstraff för att lämna islam och haft medlemsföreningar som är en del av den turkiska religiösa myndigheten Diyanet.

Utrymmet för fusk har inte begränsats. Folkbildningsrådet lever inte upp till de krav som riksdag och regering ställer för statliga bidrag till folkbildning. Det behövs en löpande central kontroll på hur studieförbunden anordnar sina verksamheter, så att bidragsfusk motverkas. 

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande fråga till kulturminister Jeanette Gustafsdotter:

 

Vilka åtgärder ämnar ministern vidta för att motverka bidragsfusk hos studieförbund?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.