Till innehåll på sidan

Bevarandet av Sancta Birgitta Klostermuseum

Svar på skriftlig fråga 2019/20:649 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Ku2019/

02082/KL

Kulturdepartementet

Kultur- och demokratiministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:649 av John Weinerhall (M)
Bevarandet av Sancta Birgitta Klostermuseum

John Weinerhall har frågat mig vad jag avser att göra för att tillse bevarandet av Sancta Birgitta Klostermuseum.

En av regeringens viktigaste kulturpolitiska prioriteringar är att kulturen ska vara tillgänglig och ha goda villkor i hela landet. För att de nationella kulturpolitiska målen ska kunna uppfyllas är samspelet mellan stat, region och kommun en viktig förutsättning. Staten lämnar varje år genom kultursamverkansmodellen ett betydande statligt bidrag om ca 1,4 miljarder kronor som landets regioner samt Gotlands kommun (dock inte Region Stockholm som inte ingår i kultursamverkansmodellen) ansvarar för att fördela till kulturverksamhet i länen, bl.a. museiverksamhet. Sancta Birgitta Klostermuseum har under åren 2017–2019 fått del av de statliga medlen inom kultursamverkansmodellen.

Frågan om Sancta Birgitta Klostermuseums framtid bör i första hand avgöras inom ramen för den regionala kulturpolitiken. Den regionala självständigheten är viktig att värna. Jag avser dock att under de kommande åren fortsatt arbeta för goda förutsättningar att driva en tillgänglig kulturverksamhet av god kvalitet i hela landet.

Stockholm den 20 december 2019

Amanda Lind

Skriftlig fråga 2019/20:649 av John Weinerhall (M) (Besvarad 2019-12-17)

Fråga 2019/20:649 Bevarandet av Sancta Birgitta Klostermuseum

av John Weinerhall (M)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Sancta Birgitta Klostermuseum i Vadstena är i dag ett stiftelseägt museum som på ideell basis arbetar för hågkomsten av heliga Birgittas liv och gärningar. Man förvaltar medeltida kulturarv och medeltida föremål och tillgängliggör detta för allmänheten. Klostermiljön i Vadstena är ett viktigt nationellt kulturarv som dessutom är högst levande i och med att Birgittinerorden än är verksam där. Museet drivs i dag helt på ideell basis och finansieras nästan uteslutande privat genom entréavgifter, donationer och fondmedel. Givet det viktiga kulturarvsstiftelsen i dag har att förvalta och de förväntade ändrade förutsättningar som museet får då Statens fastighetsverk trettiofaldigar hyran vore ett större statligt ansvar motiverat. Det finns en stor potential att ytterligare utveckla verksamheten och klostermiljön, vilket Statens fastighetsverk själva konstaterar.

Klostermuseet och klostermiljön är i dag välbesökta och blir allt viktigare, inte bara som rent turistmål men också för många pilgrimer som vallfärdar dit. Då klostermuseet med sin verksamhet ihop med den gamla klosterbyggnaden med omgivning har ett stort kulturhistoriskt värde vore det oerhört tragiskt om det skulle försvinna. Utan klostermiljön finns det inte mycket museum kvar och utan museet finns ingen som berättar om kulturarvet. Därför vore det lämpligt om staten kunde ta ett större ansvar för Sancta Birgitta Klostermuseum så att det exempelvis kunde bli en del av statens historiska museer. Kulturarvet är alldeles för viktigt för att riskera att falla i glömska på grund av att en ideell verksamhet inte mäktar med att upprätthålla museet resursmässigt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Vad avser ministern att göra för att tillse bevarandet av Sancta Birgitta Klostermuseum?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.