Till innehåll på sidan

Bemanningsföretag inom vården

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1281 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr A2016/01159/ARM

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknads- och etableringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1281 av Karin Rågsjö (V) Bemanningsföretag inom vården

Karin Rågsjö har frågat folkhälso-, sjukvårds-och idrottsminister Gabriel Wikström vilka åtgärder han avser vidta mot bakgrund av uppgifter om undermåliga arbets- och anställningsvillkor i vården. Arbetet i regeringen är så fördelat att det är jag som ska besvara Karin Rågsjös fråga.

Det är oacceptabelt att människor utnyttjas på svensk arbetsmarknad. Eventuella skenförfaranden eller kringgående av regelverk måste motarbetas.

Alla som jobbar i Sverige ska ha likvärdiga villkor, oavsett vilket land man kommer ifrån. Det är arbetsmarknadens parter som ansvarar för att avtalade villkor upprätthålls. Bemanningsföretag måste inom de regelverk som finns idag tillförsäkra arbetskraft som hyrs ut samma skydd som övriga arbetstagare på arbetsplatsen. Vad gäller arbetstagare från ett annat EU-land som arbetar tillfälligt i Sverige bereds nu Utstationeringskommitténs förslag till ändringar i den svenska utstationeringslagen för att stärka dessa arbetstagares skydd och kollektivavtalens ställning.

Nyligen överlämnade regeringen ett förslag till Lagrådet om hur upphandlande myndigheter och enheter, t.ex. landsting, ska kunna ställa villkor enligt lag och kollektivavtal i offentliga upphandlingar. Offentliga medel ska inte användas till att finansiera verksamheter som bidrar till lönedumpning. Förslagen är betydelsefulla för att arbetstagare som utför arbete för offentlig sektor ska få skäliga arbetsvillkor och för att motverka illojal konkurrens från företag som inte ger sina anställda sådana villkor.

Stockholm den 31 maj 2016

Ylva Johansson

Skriftlig fråga 2015/16:1281 av Karin Rågsjö (V) (Besvarad 2016-05-25)

Fråga 2015/16:1281 Bemanningsföretag inom vården

av Karin Rågsjö (V)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Bemanningsföretag används tyvärr allt oftare inom vården. Faktum är att år 2011 lade landstingen och regionerna 2,45 miljarder kronor på inhyrd personal. Året därpå presenterade Sveriges Kommuner och Landsting en handlingsplan för att minska användandet av bemanningsföretag. Ett första delmål var att halvera kostnaderna till år 2014. Så blev det inte. Kostnaderna för inhyrd personal har i stället skenat. Förra året betalade landstingen och regionerna 3,41 miljarder kronor för stafettläkare, stafettsjuksköterskor och annan inhyrd personal.

Bland företagen finns bemanningsföretag som specialiserat sig på att hyra ut utländska sjuksköterskor till landsting runt om i Sverige. Vårdförbundet har länge varnat för att dessa sjuksköterskor har sämre anställningsvillkor än de svenska. Det finns uppgifter om att sjuksköterskorna har lägre löner och själva är skyldiga att betala kostnader för resor, boende och utbildning i svenska språket. Så låg lön som 18 kronor i timmen har rapporterats för dessa grupper. Flera bekymmersamma omständigheter såväl som regelrätta avtalsbrott har upptäckts i dessa kontrakt.

Vissa bemanningsföretag har satt i system att medvetet kringgå landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor genom att hyrsjuksköterskorna har anställts av utländska systerföretag till bemanningsföretaget i deras respektive hemländer, så som Slovakien, Ungern och Baltstaterna.

Min fråga till statsrådet Gabriel Wikström är:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta mot bakgrund av vad som ovan anförts?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.