Till innehåll på sidan

Barnskötares status och arbetsmiljö

Svar på skriftlig fråga 2021/22:173 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
U2021/04097 Utbildningsdepartementet Utbildningsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:173 av Anders Österberg (S)
Barnskötares status och arbetsmiljö

Anders Österberg har frågat mig vilka fler initiativ jag avser att ta inom mitt ansvarsområde för att höja barnskötares status och förbättra barnskötares arbetsmiljö.

Det krävs kvalificerad personal och en god arbetsmiljö i alla förskolor för att verksamheten ska kunna hålla en hög kvalitet. Arbetsgivaren är ansvarig för att en god arbetsmiljö kan upprätthållas. Av 2 kap. 13 § första stycket skollagen (2010:800) framgår att endast den som har legitimation som förskollärare och är behörig att undervisa i förskolan får bedriva undervisning i förskola. Det framgår också av 2 kap. 14 § skollagen att barnskötare och annan personal förväntas ha sådan utbildning eller erfarenhet att barnens utveckling och lärande främjas. Av 2 kap. 34 § skollagen framgår att huvudmannen ska se till att personalen ges möjligheter till kompetensutveckling. I förskolans reviderade läroplan (SKOLFS 2018:50), som trädde i kraft den 1 juli 2019 betonas vikten av det kollegiala lärandet tydligare än tidigare. Det framgår att rektorn har ett särskilt ansvar för att förskollärare, barnskötare och övrig personal får den kompetensutveckling som krävs för att de professionellt ska kunna utföra sina uppgifter och kontinuerligt ges möjligheter att dela med sig av sin kunskap och att lära av varandra för att utveckla utbildningen.

Personalens kompetens är avgörande för att alla barn i förskolan ska få en likvärdig utbildning. Skolverket erbjuder kompetensutveckling för förskolepersonal inom flera områden. Bland annat erbjuds kommunförlagda kurser som kopplas direkt till de lokala behoven. Under 2017-2019 hade kurserna 3280 deltagare totalt, vara ca 760 barnskötare.

Skolverket har också, på uppdrag av regeringen (U2016/4619/GV och U2017/1930/GV) utformat nationella yrkespaket inom den kommunala vuxenutbildningen, som består av en specifik kombination av kurser på gymnasial nivå. För yrket barnskötare finns det ett baspaket som omfattar 900 poäng och ett påbyggnadspaket som omfattar 400 poäng.

Slutligen vill jag nämna att regeringen nyligen har beslutat om ett nytt samlat statsbidrag för kvalitetshöjande åtgärder inom förskolan. Bidraget kan bland annat användas till att möjliggöra små barngrupper och till kompetensutveckling för såväl barnskötare som annan personal som arbetar i barngrupper i förskolan.

Stockholm den 27 oktober 2021

Anna Ekström

Skriftlig fråga 2021/22:173 av Anders Österberg (S) (Besvarad 2021-10-15)

Fråga 2021/22:173 Barnskötares status och arbetsmiljö

av Anders Österberg (S)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Barnskötare är en otroligt viktig yrkesgrupp som varje dag sliter hårt och visar en väldigt stor omsorg för barn. Barnskötare är otroligt stolta över sitt jobb och har tillsammans med många andra LO-arbetare från Järva burit upp Stockholm under pandemin.

Många av dem som arbetar inom förskolan hjälpte dessutom till i äldreomsorgen under den svåraste perioden i pandemin.

Kommunals arbetsplatsombud i Rinkeby-Kista är mycket aktiva i området och gör ett fantastiskt arbete för sina medlemmar. Jag hade möjlighet att träffa dem under ett engagerande möte i veckan där barnskötarnas status och arbetsmiljö lyftes.

Grundbemanningen är oftast tre i förskolan, och det är oftast två barnskötare och en förskolelärare. Oftast är barnskötarna kvar på golvet medan en personal ofta är i möten eller planerar. I grunden är det väldigt bra att det finns två yrkeskategorier i förskolan, de behöver varandra och är varandras kompetens. Därigenom upplever många av barnskötarna att det inte finns tid för alla barn och därigenom missas barnens utveckling och lärande samt den omvårdnad som de behöver. Därför är personal, såväl barnskötare som förskollärare, ofta underbemannade. Med detta följer stress och en känsla av otillräcklighet.

Arbetsmiljön måste vara hållbar. Det är också ett led i det förebyggande arbetet att varje barn ska bli sett och hört. Det är bättre att bygga trygga barn än att reparera trasiga vuxna. Det måste bli lättare för barnskötare att få göra sitt jobb och få mer tid till omsorgen av barn. Det handlar om alltifrån bättre bemanning och tryggare anställningar till arbetskläder och yrkesutveckling. Om detta åtgärdas kommer också statusen för barnskötare att höjas.

En kommunalare måste jobba hårt och länge för att få tillräcklig pension.

När exempelvis Stockholm anställer barnskötare utan utbildning blir förskolan som ett arbetsmarknadspolitiskt projekt där man placerar personer som inte har tillräcklig utbildning och inte tillräckliga kunskaper i svenska. Detta gör att barnskötares status ibland kan vara svår att höja.

Därför är det viktigt att höja barnskötaryrkets status och få en enhetlig barnskötarutbildning över hela landet. Regeringens utredning har slagit fast detta samt att ett problem är att en del personal i förskolan har bristfälliga kunskaper i svenska språket. I dag saknas allmänna rekommendationer för vilka grundläggande kunskaper i svenska man ska ha för att arbeta i förskolan.

De allra flesta barnskötare älskar sitt jobb och uppdrag, men de lyfter också berättigad kritik mot hur deras arbetsmiljö och status är i dag. Jag håller med kommunalarbetarna att deras status ska höjas.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Vilka fler initiativ avser ministern att, inom sitt ansvarsområde, ta för att höja barnskötares status och förbättra barnskötares arbetsmiljö?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.