Till innehåll på sidan

Barnkonventionen och svensk lagstiftning

Svar på skriftlig fråga 2008/09:1162 besvarad av Statsrådet Tobias Billström

Händelser

Inlämnad
2009-08-19
Anmäld
2009-08-20
Besvarad
2009-09-01
Besvarad
2009-09-02
Svar anmält
2009-09-03

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 september

Svar på fråga

2008/09:1162 Barnkonventionen och svensk lagstiftning

Statsrådet Tobias Billström

Eva Olofsson har, med hänvisning till ett enskilt utlänningsärende, frågat socialministern vad han avser att göra för att stärka barnkonventionens ställning när den hamnar i konflikt med svensk lagstiftning. Frågan har överlämnats till mig för besvarande.

Frågan om svensk lagstiftning och dess tillämpning stämmer överens med barnkonventionen är ständigt aktuell för regeringen. Barnkonventionen ska genomsyra allt beslutsfattande som rör barn inom Regeringskansliet. Ett av regeringens prioriterade områden inom barnrättspolitiken är att stärka det strategiska arbetet för att förverkliga barnkonventionen. Regeringen har därför lagt ett ökat fokus på uppföljnings- och utvärderingsverksamheten och har en aktiv dialog med Barnombudsmannen som har i uppdrag att följa lagstiftningen och dess tillämpning.

Redan i samband med att konventionen ratificerades var frågan hur svensk lagstiftning stämmer överens med barnkonventionen föremål för omfattande utredningsarbete. Därefter har svenska myndigheters och domstolars tillämpning av konventionens bestämmelser utretts av den parlamentariskt sammansatta så kallade Barnkommittén.

Såvitt gäller utlänningslagstiftningen avgav Barnkommittén år 1996 delrapporten Barnkonventionen och utlänningslagen (SOU 1996:115), vilken behandlas i prop. 1996/97:25. Regeringen gjorde bedömningen att utlänningslagstiftningen är förenlig med de krav som barnkonventionen ställer, men att den i svensk rätt väl etablerade principen om barnets bästa borde komma till klart uttryck i utlänningslagen (propositionen s. 245 ff). Den 1 januari 1997 infördes därför den så kallade portalparagrafen om barnets bästa i utlänningslagen.

Mot den angivna bakgrunden är det min uppfattning att gällande svensk utlänningslagstiftning står i överensstämmelse med barnkonventionen. När det gäller frågan om familjeseparation pågår ett arbete inom Regeringskansliet med att analysera de bestämmelser i utlänningslagen som innebär att uppehållstillstånd på grund av familjeanknytning ska ha sökts och beviljats före inresan i landet.

Skriftlig fråga 2008/09:1162 av Olofsson, Eva (v) (korrekturläst 2009-08-19)

den 19 augusti

Fråga

2008/09:1162 Barnkonventionen och svensk lagstiftning

av Eva Olofsson (v)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

Frågan om hur barnkonventionen står i förhållande till svensk lagstiftning har aktualiserats av det aktuella fallet med splittringen av en tvåbarnsfamilj. Mamman och hennes nyfödda barn ska avvisas till Ryssland för att därifrån söka uppehållstillstånd i Sverige medan fadern och det andra barnet redan har uppehållstillstånd. Detta innebär att familjen med ett nyfött barn splittras i flera månader, kanske i mer än ett halvår. Detta bryter mot barnkonventionens artikel 9 som stadgar att ett barn inte ska skiljas från sina föräldrar om inte behöriga myndigheter enligt lag finner att ett sådant åtskiljande är nödvändigt för barnets bästa. Detta gäller inte i det aktuella fallet.

Att splittra familjen med en nyfödd och ett annat litet barn är självklart till skada för barnen. Lika självklart är det ett brott mot barnkonventionen. Den FN-kommitté som i våras granskade hur Sverige följer barnkonventionen uppmanade i sin slutrapport Sverige att göra allt för att barnkonventionen skulle bli svensk lag. Det är en ståndpunkt som Vänsterpartiet delar. Till dess rekommenderades att barnkonventionen alltid ska ha företräde om det visar sig att nationell lag står i konflikt med vad konventionen stadgar. Detta synsätt tillämpas inte i det aktuella fallet utan svensk lag anses ”stå över” barnkonventionen.

Jag vill därför ställa följande fråga till ansvarigt statsråd för barnpolitiken, Göran Hägglund:

Vad avser socialministern att göra för att stärka barnkonventionens ställning när den hamnar i konflikt med svensk lagstiftning?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.