Till innehåll på sidan

Barnfamiljer som vräks trots barnkonventionen

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1292 besvarad av Statsrådet Johan Danielsson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
Fi2022/ 01003 Finansdepartementet B ostadsministern och biträdande arbetsmarknadsminister Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1292 av Katarina Brännström (M)
Barnfamiljer som vräks trots barnkonventionen

Katarina Brännström har frågat mig vad jag avser att göra för att minska antalet barn som tvingas flytta till osäkra boenden på grund av vräkning.

Jag vill inledningsvis framhålla att regeringen ser mycket allvarligt på att antalet barn som berördes av en vräkning ökade under 2021 och därför följer utvecklingen noga.

Regeringen har genomfört en rad åtgärder för att komma till rätta med problemet. En nationell handlingsplan för att implementera Europeiska rådets rekommendationer om en europeisk barngaranti har beslutats. Målet är att förebygga och bekämpa social utsatthet genom att garantera att barn har tillgång till en uppsättning grundläggande samhällstjänster, däribland adekvata bostäder.

Regeringen har även gett Kronofogdemyndigheten i uppdrag att verka för att socialtjänst och hyresvärdar i hela landet samverkar för att förebygga avhysningar, särskilt sådana som berör barn. Regeringen har dessutom gett Länsstyrelserna i uppdrag att under 2022 stötta kommunerna i deras arbete med att förebygga och motverka avhysningar.

För att särskilt skydda barnhushåll med svag ekonomi mot kraftiga prisuppgångar till följd av händelserna i Sveriges närområde avser regeringen införa ett tillfälligt tilläggsbidrag för barnfamiljer inom bostadsbidraget. Det har samma utformning som det tillfälliga bidrag som betalades ut under juli t.o.m. december 2020, samt samma period 2021, och kommer som mest att lämnas med 1 325 kronor per månad.

Regeringen avser slutligen att ta fram en nationell hemlöshetsstrategi för perioden 2022–2026. Strategin bör omfatta förebyggande arbete, åtgärder mot akut hemlöshet och vägen till ett eget boende som ett sätt att motverka social och strukturell hemlöshet.

Min förhoppning är att dessa åtgärder sammantaget ska medverka till att antalet barn som tvingas flytta till osäkra boenden på grund av vräkning ska minska.

Stockholm den 30 mars 2022

Johan Danielsson

Skriftlig fråga 2021/22:1292 av Katarina Brännström (M) (Besvarad 2022-03-17)

Fråga 2021/22:1292 Barnfamiljer som vräks trots barnkonventionen

av Katarina Brännström (M)

till Statsrådet Johan Danielsson (S)

 

Under alliansåren var kritiken hård mot regeringen från socialdemokrater för att barn vräktes. Trots detta har antalet barn som vräkts ökat dramatiskt senaste åren. År 2021 vräktes 572 barn med sina familjer från sina hem, den högsta siffran på sex år. Det är en ökning med 123 barn jämfört med året innan och en 100-procentig ökning sedan 2018, detta trots att det finns en nollvision. Vanligaste orsaken är obetalda hyresskulder. Ofta handlar det om relativt små hyresskulder, men upprepade förseelser är upphovet till vräkningen. År 2020 var hyresvärdarna lite mer generösa på grund av pandemin, men sedan fortsatte problemen och allt fler barnfamiljer vräktes, de flesta från allmännyttan. Att många barnfamiljer numera vräks måste ses som ett stort misslyckande, särskilt när Barnkonventionen blivit svensk lag.

Forskning visar att barn påverkas mycket negativt av en vräkning. De upplever maktlöshet och oro, och deras förtroende för vuxenvärlden skadas, skolresultaten blir sämre och det skapas en otrygghet för lång tid. De här barnen riskerar att hamna i fortlöpande sociala problem, med byte av skola, tappade kompisar och en rotlöshet under lång tid.

Under alliansåren beslutades 2007 om en nollvision gällande vräkning av barnfamiljer, och de följande nio åren skedde nästan en halvering av antalet barn som vräktes, men sedan dess har antalet ökat igen och 572 barn under 2021 är en hög siffra. Trendbrottet är tydligt, och varje vecka vräks 11 barn och vräkningarna har ökat med 100 procent sedan 2018.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Johan Danielsson följande:

 

Vad avser statsrådet att göra för att minska antalet barn som tvingas flytta till osäkra boenden på grund av vräkning? 

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.