Till innehåll på sidan

Avslag från Skolinspektionen

Svar på skriftlig fråga 2016/17:994 besvarad av Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr U2017/01052/S

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:994 av Anneli Karlsson (S) Avslag från Skolinspektionen

Anneli Karlsson har frågat mig om jag är beredd att verka för att det ska ges möjlighet för kommunala skolor att skapa profilklasser.

Låt mig först konstatera att det enligt gällande regelverk finns möjlighet att skapa s.k. profilklasser genom att, inom ramen för elevens och skolans val, arbeta med särskilda profiler och inriktningar. I timplanen för grundskolan omfattar elevens val 382 timmar, och av det totala antalet timmar får skolor använda 600 timmar för skolans val.

När det gäller möjligheten att anordna delar av undervisningen på engelska framgår 9 kap. 14 § skolförordningen 2011:185) att huvuddelen av undervisningen får anordnas på engelska för elever som vistas i Sverige under en begränsad tid och har tillräckliga kunskaper i engelska för att kunna delta i undervisningen. Vidare framgår av 9 kap. 18 § skolförordningen att Statens skolinspektion efter ansökan får besluta att en huvudman får anordna delar av undervisningen på engelska för andra elever. Som villkor för att en sådan ansökan ska få beviljas gäller bl.a. att undervisningens innehåll och utformning säkerställer att eleverna får tillräckliga kunskaper i svenska för att nå kunskapskraven i samtliga ämnen och att utbildningen håller god kvalitet. Regeringen kan inte kommentera hur Skolinspektionen tillämpar dessa bestämmelser i enskilda fall.

2015 års skolkommission har i sitt delbetänkande Samling för skolan – Nationella målsättningar och utvecklingsområden för kunskap och likvärdighet (SOU2016:38) aviserat att den ser över skolvalssystemet och avser att återkomma med förslag till åtgärder i sitt slutbetänkande som överlämnas till regeringen i april 2017.

Stockholm den 15 mars 2017

Gustav Fridolin

Skriftlig fråga 2016/17:994 av Annelie Karlsson (S) (Besvarad 2017-03-02)

Fråga 2016/17:994 Avslag från Skolinspektionen

av Annelie Karlsson (S)

till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

 

I Hässleholm bedriver Engelska skolan undervisning på engelska. Många elever åker långt för att få denna möjlighet, och Kristianstads kommun vill ge möjlighet att välja undervisning på engelska i den kommunala skolan.

Frågan utreddes väl i Kristianstad kommun, och ansökan skickades till Skolinspektionen.

Skolinspektionen avslog ansökan med motiveringen att den stred mot skollagen och att betygen på föreslagen skola var för låga. Man bedömde inte att en tvåspråkig skola skulle bidra till bättre resultat.

När man hänvisar till skollagen, som säger att placering av en elev vid en viss kommunal skolenhet ska ske, inte till viss klass, omöjliggör man för den kommunala skolan att profilera sig genom att erbjuda tvåspråkig klass.

När man hänvisar till låga betyg är det just detta som gör att kommunen ser möjligheten att vända en trend. Höjder man statusen på skolan finns det förutsättningar att få fler att stanna i skolan.

Frågan att ställa i detta sammanhang är hur Engelska skolan i Hässleholm kan beviljas tillstånd när man inte vet något om de förväntade elevernas resultat.

Det är knappast förenligt med Skolinspektionens myndighetsutövning att spekulera kring elevers betyg när det handlar om en kommunal skola men inte när en ny fristående skola ska etableras, och jag vill därför fråga utbildningsminister Gustav Fridolin:

 

Är ministern beredd att verka för att det ska ges möjlighet för kommunala skolor att skapa profilklasser?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.