Till innehåll på sidan

Avsaknaden av förskoleklasser för elever som tillhör särskolan

Svar på skriftlig fråga 2018/19:664 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


U2019/

01932/S

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:664 av Roger Haddad (L)
Avsaknaden av förskoleklasser för elever som tillhör särskolan

Roger Haddad har frågat mig om jag och regeringen är beredda att ändra och förtydliga skollagen om att huvudmännen ska erbjuda förskoleklass även för elever som ska påbörja grundsärskolan.

Som jag tidigare svarat Roger Haddad är det självklart att alla barn ska erbjudas plats i förskoleklass. Det gäller också barn som senare ska börja i grundsärskolan. Barn som tillhör grundsärskolans målgrupp är mycket heterogen och därför behövs olika lösningar för olika barn. Barn som tillhör målgruppen har i dag möjlighet att följa sina jämnåriga från förskolan till en förskoleklass för att sedan fortsätta i grundsärskolan. Vissa barn kan också gå de första årskurserna i grundskolan för att senare börja i grundsärskolan. Barn med svår utvecklingsstörning kan i stället behöva en möjlighet att gå kvar i förskolan ett år för att, med uppskjuten skolplikt, börja i årskurs 1 i grundsärskolan som sjuåring. För andra barn kan den bästa lösningen vara att redan som sexåring få börja i grundsärskolan och hoppa över förskoleklassen, om barnet bedöms ha förutsättningar för det. Det är viktigt att framhålla att möjligheterna att hoppa över förskoleklassen bara gäller om barnets vårdnadshavare begär det (7 kap. 11 a och b §§ skollagen).

Det är hemkommunens skyldighet att se till att förskoleklass erbjuds även till barn som senare tillhör grundsärskolans målgrupp (9 kap. 12 § skollagen). Alla barn har rätt till en fungerande utbildning oavsett funktionsförmåga och hänsyn till barnens behov måste tas i alla skolformer. Alla elever i förskoleklassen ska enligt skollagen (2010:800) ges den ledning och stimulans och det stöd de behöver. I läroplanen för grundsärskolan (SKOLFS 2010:255) har det också förtydligats att förskoleklassen och skolan ska samverka på ett förtroendefullt sätt med varandra för att stödja elevernas utveckling och lärande i ett långsiktigt perspektiv.

Regeringen och jag anser att alla de möjligheter som finns i dag ska finnas kvar för den heterogena grupp som grundsärskolans målgrupp utgör.

Stockholm den 29 maj 2019

Anna Ekström

Skriftlig fråga 2018/19:664 av Roger Haddad (L) (Besvarad 2019-05-17)

Fråga 2018/19:664 Avsaknaden av förskoleklasser för elever som tillhör särskolan

av Roger Haddad (L)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Liberalerna har tidigare uppmärksammat regeringen på problemet med att barn som går på förskola och sedan ska gå vidare till grundsärskola saknar förskoleklasser för sin målgrupp. Det är förstås en brist, inte minst med tanke på att förskoleklassen sedan hösten 2018 är en obligatorisk skolform. Den fråga som vi ställde om vad regeringen avsåg att göra besvarades aldrig, utan det hänvisades till att det är hemkommunen som ska se till att plats erbjuds.

Med tanke på att kommunerna inte bedriver förskoleklass för särskoleelever måste detta indikera att skollagen inte är anpassad till verkligheten.

Regeringen meddelade i mars att det finns ”en möjlighet för dessa barn att börja årskurs 1 i grundsärskolan redan som sexåring och därmed hoppa över förskoleklassen”. Men i de kommuner jag har följt efterfrågas tydliga besked om en verksamhet som faktiskt erbjuds just de elever som har behov av en förskoleklass som förbereder dem för grundsärskolan. Precis som alla andra barn har dessa barn rätt till plats i en förskoleklass. Men då måste den vara särskilt anpassad för barn som tillhör grundsärskolans målgrupp.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström följande:

 

Är ministern och regeringen beredda att ändra och förtydliga skollagen om att huvudmännen ska erbjuda förskoleklass även för elever som ska påbörja grundsärskolan?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.