Till innehåll på sidan

Avsaknaden av brandbekämpningsresurser

Svar på skriftlig fråga 2014/15:627 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr Ju2015/4811/Statssekr

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:627 av Mikael Oscarsson (KD) Avsaknaden av brandbekämpningsresurser

Mikael Oscarsson har frågat mig hur jag anser att de försämrade förutsättningarna för släckningsarbete ska hanteras den dagen vi står inför ytterligare en katastrof, som i värsta fall blir än större än den i Västmanland.

Räddningstjänstansvaret vid en skogsbrand ligger i första hand på berörd kommun. Om de resurser en kommun förfogar över inte är tillräckliga kan räddningsledaren besluta om att ta andra resurser i anspråk. Statliga myndigheter har enligt lagen (2003:778) om skydd mot olyckor en skyldighet att på begäran av räddningsledaren medverka vid en räddningsinsats.

Försvarsmakten har sedan länge och på ett väl fungerande sätt lämnat stöd till samhällets aktörer vid hanteringen av allvarliga olyckor och kriser och kan bistå med många olika resurser. Vid branden i Västmanland bistod Försvarsmakten inte bara med helikopterstöd utan även med ett kompani ur flygbasbataljonen från F21 som opererade i området med god effekt. Även Hemvärnet gav ett omfattande stöd.


Sverige förfogar även över andra resurser som är användbara vid en skogsbrand. Vid skogsbranden i Västmanland utfördes räddningsarbetet av en mängd olika aktörer. Förutom Försvarsmaktens helikoptrar användes även civila helikoptrar. Kustbevakningens flyg bidrog med övervakning för att bl.a. skapa en kartbild över brandens framfart. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap bidrog bl.a. med materiel från myndighetens skogbrandsdepåer. Sverige har även möjlighet att begära stöd från EU. Vilket också gjordes under branden i Västmanland.

Sammanfattningsvis har vi en god beredskap för att kunna hantera denna typ av händelser.

Stockholm den 10 juni 2015

Anders Ygeman

Skriftlig fråga 2014/15:627 av Mikael Oscarsson (KD) (Besvarad 2015-06-03)

Fråga 2014/15:627 Avsaknaden av brandbekämpningsresurser

av Mikael Oscarsson (KD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Vid den största branden i modern tid, den i Västmanland 2014, deltog Försvarsmakten med fem helikoptrar (http://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2014/08/den-storsta-skogsbranden-i-modern-tid/).

Trots Försvarsmaktens högst betydelsefulla insats skördades liv och stora arealer och mycket stora värden förstördes.

Inför sommaren 2015 ser förberedelserna långt värre ut. Försvarsmakten har i nuläget en enda helikopter som nästan är redo för att användas vid ett eventuellt släckningsarbete. Den helikopter (helikopter 10) som finns tillgänglig har dock ett begränsat antal flygtimmar kvar, och det kan komma att behövas extra underhåll för att säkerställa dess funktionalitet vid en katastrof.

Situationen är nu sådan att vi har att förlita oss till turen: dels turen att ingen stor katastrof inträffar i sommar där helikopterresurser behövs, dels turen att ytterligare någon helikopter hinner förberedas innan en eventuell katastrof inträffar.

 

Hur anser statsrådet Anders Ygeman att dessa försämrade förutsättningar för släckningsarbete ska hanteras den dagen vi står inför ytterligare en katastrof, som i värsta fall blir än större än den i Västmanland?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.