Till innehåll på sidan

Avsaknad av kommunal påverkan på elnätsavgifter i landets kommuner

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1597 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

Händelser

Inlämnad
2008-08-29
Anmäld
2008-09-02
Anmäld
2008-09-04
Besvarad
2008-09-12
Svar anmält
2008-09-12
Svar anmält
2008-09-16

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 september

Svar på fråga

2007/08:1597 Avsaknad av kommunal påverkan på elnätsavgifter i landets kommuner

Näringsminister Maud Olofsson

Malin Löfsjögård har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta med anledning av att kommuner inte får yttra sig över myndighetsbeslut som kan riskera stora ekonomiska konsekvenser för företag och invånare i kommunen.

Frågan är föranledd av att Fortum Distribution har meddelat att elnätspriserna i Täby kommun höjs med anledning av Energimarknadsinspektionens beslut om så kallad samredovisning av elnätstariffer. Malin Löfsjögård drar slutsatsen att Fortum Distribution utnyttjar sin monopolsituation.

Först och främst vill jag framhålla att jag delar den allmänna uppfattning som Malin Löfsjögård ger uttryck för, nämligen att kommuner ska ha stort inflytande över angelägenheter som rör kommunen och kommunens invånare.

Ellagens regler om samredovisning syftar till att utjämna elnätstarifferna för kunder i glest befolkade områden med höga överföringskostnader med tarifferna för kunder i mer tätbebyggda områden där överföringskostnaden är lägre. Samredovisning är obligatorisk om lagens bestämmelser är uppfyllda. Energimarknadsinspektionen har således ingen valfrihet.

Det är Energimarknadsinspektionen som avgör om synpunkter ska hämtas in under beredning av ett ärendet om samredovisning. Inget hindrar att Energimarknadsinspektionen begär synpunkter från större aktörer på marknaden som på något sätt berörs av beslutet, till exempel kommuner. Energimarknadsinspektionens beslut är också överklagbara.

När det därefter gäller nättarifferna så har Energimarknadsinspektionen redan i dag ett generellt tillsynsansvar enligt ellagen som bland annat omfattar att bedöma skäligheten i elnätsföretagens tariffer.

Skriftlig fråga 2007/08:1597 av Löfsjögård, Malin (m) (korrekturläst 2008-08-29)

den 29 augusti

Fråga

2007/08:1597 Avsaknad av kommunal påverkan på elnätsavgifter i landets kommuner

av Malin Löfsjögård (m)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Fortum Distribution har meddelat att elnätspriset i min hemkommun Täby kommer att chockhöjas med i genomsnitt 50 procent. För vissa storkunder kan höjningen uppgå till 75 procent. Det här är inte första gången som Täby kommun drabbas av kraftigt höjda elnätspriser.

Anledningen till den senaste höjningen är enligt Fortum Distribution ett beslut av Energimarknadsmyndigheten om att nätavgifterna i Stockholm, Täby och Lidingö ska utjämnas och inläggas i ny gemensam prislista. Även Lidingö kommer att drabbas av stora prishöjningar medan Stockholm får en sänkning, dock mycket begränsad. Slutsatsen är att Fortum Distribution utnyttjar sin monopolsituation för att slå vakt om ett uppenbarligen mycket lönsamt elnätspris ur deras synvinkel i de tre berörda kommunerna.

Den kraftiga höjningen av elnätspriset har sin grund i ett myndighetsbeslut. Därför uppkommer naturligen frågan om en kommun – liksom i andra typer av statliga myndighetsärenden – ska ha en automatisk möjlighet att lämna synpunkter inför beslut som i detta fall direkt får ekonomiska konsekvenser för alla invånare och företag i kommunen. I dag finns enligt Energimarknadsmyndigheten ingen laglig skyldighet att ge kommunerna möjlighet att lämna synpunkter vid beslut om samordning av nätavgifter. Däremot ges kommuner möjlighet att yttra sig över ansökningar från energiföretag om så kallad nätkoncession för ellinjesträckning. Myndighetsbeslut som kan riskera stora ekonomiska konsekvenser borde i likhet med frågor om tekniska förändringar föregås av inhämtande av synpunkter från berörd kommun.

Vilka åtgärder avser ministern att vidta med anledning av det anförda?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.