Till innehåll på sidan

Åtgärder mot pälsfarmer

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1291 besvarad av Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
N2022/ 00716 Näringsdepartementet Landsbygdsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1291 av Elin Segerlind (V)
Åtgärder mot pälsfarmer

Elin Segerlind har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder, och i så fall vilka, mot de farmare som vägrar att registrera sig i enlighet med Statens jordbruksverks (Jordbruksverkets) nya bestämmelser.

I EU:s nya djurhälsoförordning (2016/429), som trädde i kraft den 21 april 2021, ställs mer omfattande krav på registrering av anläggningar för djurhållning. Sista datum för registrering av anläggning var den 31 oktober 2021. Jordbruksverket har bemyndigats att meddela föreskrifter om registrering och det är hos Jordbruksverket registreringen sker. Jordbruksverket behöver uppgifterna för att kunna förebygga, spåra smitta och hantera utbrott av sjukdomar hos djur.

Stödet för utebliven vinst från pälsproduktion på grund av Jordbruksverkets beslut att förbjuda parning och uppförökning av minkar under 2021 var inte kopplat till krav på registrering. Jag håller dock med om att det är viktigt att djurhållare tar sitt ansvar och registrerar sina anläggningar. Det förenklar arbetet med att spåra smittor vid eventuella sjukdomsutbrott. Jag vet också att Jordbruksverket arbetar för att fler ska registrera sig.

Det är alltså Jordbruksverket som ansvarar för denna fråga och också sköter kommunikationen med de som berörs av kravet.

Stockholm den 30 mars 2022

Anna-Caren Sätherberg

Skriftlig fråga 2021/22:1291 av Elin Segerlind (V) (Besvarad 2022-03-17)

Fråga 2021/22:1291 Åtgärder mot pälsfarmer

av Elin Segerlind (V)

till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

 

Pälsdjursuppfödning innebär en risk för spridning av smittsamma virus. Under coronapandemin har coronaviruset spridits bland svenska och danska minkfarmer. Av smittspridningsskäl har det inte varit tillåtet att föda upp minkar under pandemin. Sedan april förra året måste alla aktiva minkfarmer ha registrerat sig hos Jordbruksverket. När organisationen Djurrättsalliansen gick igenom antalet registrerade farmer visade det sig att endast fyra av Sveriges omkring 25 minkfarmer hade registrerat sig. Samtidigt har 35 minkfarmare ansökt om att få ta del av det bidrag på 60 miljoner kronor som regeringen avsatt till minkfarmerna som pandemistöd.

Tidigare inspektioner av svenska minkfarmer har avslöjat långtgående problem med djurvälfärden. Burarna är trånga, stimulansen för minkarna minimal, och trots att minken är ett semiakvatiskt djur finns ingen tillgång till vatten att bada i för minkarna. Både för djurens skull och för att förhindra fortsatta virusspridningar vore det bäst om Sverige kunde göra som många andra europeiska länder, stänga minkfarmerna. Fram tills det beslutet fattas borde minimikravet vara att farmarna åtminstone följer svenska bestämmelser. Det faktum att samtliga aktiva pälsfarmare ansöker om att ta del av regeringens subventioner samtidigt som endast en minoritet registrerat sig enligt de nya reglerna visar på ett systemfel hos den svenska pälsindustrin.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna-Caren Sätherberg:

 

Avser statsrådet att vidta åtgärder, och i så fall vilka, mot de farmare som vägrar att registrera sig i enlighet med Jordbruksverkets nya bestämmelser?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.