Till innehåll på sidan

Åtgärder för att stärka hästnäringen

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1050 besvarad av Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
N2022/00374 och N2022/00368 Näringsdepartementet Landsbygdsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1050 av Alexandra Anstrell (M)
Åtgärder för att stärka hästnäringen och fråga 2021/22:1055 av Alexandra Anstrell (M) Ökade kostnader för hästnäringen

Alexandra Anstrell har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att främja och underlätta för hästnäringen i Sverige och avhjälpa hästbristen samt om jag avser verka för att ta fram en beredskapsplan för att kunna hjälpa Sveriges hästnäring vid en foderkostnadskris.

Hästnäringen är en växande bransch som är viktig för utvecklingen och företagandet på landsbygden. Sedan 2018 arbetar regeringen med en sammanhållen landsbygdspolitik där målet är en livskraftig landsbygd med likvärdiga möjligheter till företagande, arbete, boende och välfärd som leder till en långsiktigt hållbar utveckling i hela landet.

Regeringen arbetar för att förbättra villkoren för företagande på landsbygden generellt. Bland satsningarna kan nämnas fortsatt bredbandsutbyggnad i hela landet, stöd för digitalisering hos företag på landsbygderna samt ett stöd för att utveckla företagsklimatet i 39 gles- och landsbygdskommuner. Regeringen har också nyligen presenterat en besöksnäringsstrategi där platsutveckling nämns som en viktig komponent.

Regeringen har även vidtagit åtgärder som kan främja hästnäringen mer specifikt. Till exempel beslutades i början av januari i år propositionen En ny konsumentköplag (prop. 2021/22:85). Regeringen föreslår där att det införs vissa särskilda regler vid konsumentköp av levande djur, till exempel häst. Syftet är att få till stånd en mer ändamålsenlig ordning för både näringsidkare och konsumenter samt bidra till en god djurvälfärd och respekt för djur vid sådana köp. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 maj i år.

Det kommer även fortsatt vara möjligt för företag med hästverksamhet att ta del av insatser inom ramen för den gemensamma jordbrukspolitiken, till exempel genom lokalt ledd utveckling samt kompetensutveckling och rådgivning. Därutöver kommer det att vara möjligt för jordbruksföretag med hästverksamhet eller som diversifierar med hästverksamhet att söka om investeringsstöd för en sådan utveckling.

I nuläget avser regeringen inte att vidta några ytterligare åtgärder specifikt för hästnäringen.

Stockholm den 16 februari 2022

Anna-Caren Sätherberg

Skriftlig fråga 2021/22:1050 av Alexandra Anstrell (M) (Besvarad 2022-02-10)

Fråga 2021/22:1050 Åtgärder för att stärka hästnäringen

av Alexandra Anstrell (M)

till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

 

Det råder nationell brist på hästar, framför allt hobby- och ridskolehästar. Ridskolor och privatpersoner vittnar runt om i Sverige om den hästbrist som finns. Det gör det svårt för ridskolor att kunna finansiera nya hästar, som nu ligger i en mycket högre prisklass än tidigare. Hästbristen kan delvis kopplas till ett ökat ridintresse under coronapandemin, men också till att intresset för hästar ökar generellt. Det är en livsstil som man vill ha. Ridsporten är den sport som näst efter fotboll har flest aktiva utövare i Sverige.

Min fråga till statsrådet Anna-Caren Sätherberg är:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att främja och underlätta för hästnäringen i Sverige och avhjälpa hästbristen?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.