Till innehåll på sidan

Åtgärder för att rädda bra utbildningar inom yrkeshögskolan

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3178 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
U2021/03012 Utbildningsdepartementet Utbildningsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3178 av Robert Stenkvist (SD)
Åtgärder för att rädda bra utbildningar inom yrkeshögskolan

Robert Stenkvist har frågat mig om jag och regeringen tänker agera i den mycket viktiga frågan om momsbeläggning av konsulter och externa lärare som undervisar inom yrkeshögskolan och vad jag och regeringen i så fall tänker göra.

Högsta förvaltningsdomstolen har på senare år i ett antal domar kommit fram till att uthyrning av personal inom vård och omsorg är mervärdesskattepliktig. Detta ställningstagande påverkar också utbildningsområdet, eftersom principfrågan är densamma på detta område. Regeringen gav i februari 2020 en särskild utredare i uppdrag att undersöka förutsättningarna för förändrad lagstiftning i fråga om mervärdesskatt vid inhyrd vårdpersonal och inhyrd personal för social omsorg. Utredningen redovisade sitt uppdrag i juni 2021 i betänkandet Mervärdesskatt vid inhyrd personal för vård och social omsorg (SOU 2021:40) och analys av utredningens slutsatser pågår. Resultatet av den analysen är viktig även för utbildningsområdet och måste därför beaktas innan åtgärder kan vidtas på detta område.

Yrkeshögskolan är en flexibel utbildningsform som anpassar sig till arbetslivets behov och som har förändrats under åren för att bättre möta de krav som kan ställas på den. Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) beslutar om vilka utbildningar som får ingå i yrkeshögskolan och om statsbidrag eller särskilda medel för yrkeshögskoleutbildningarna. Yrkeshögskolan spelar en viktig roll för Sveriges kompetensförsörjning generellt och för flexibla möjligheter till omställning på arbetsmarknaden. Sedan satsningen kunskapslyftet påbörjades har medel motsvarande drygt 25 000 årsplatser tillförts yrkeshögskolan, vilket innebär att antalet platser fördubblats sedan 2014. Totalt omfattar yrkeshögskolan nu 50 000 årsplatser. För 2021 har medel tillförts motsvarande ytterligare drygt 6 000 nya årsplatser.

MYH ser nu närmare över vilka konsekvenser den förändrade tolkningen av mervärdesskattelagen (1994:200) kan få för yrkeshögskolan och om åtgärder kan bli nödvändiga. Regeringen och MYH har en kontinuerlig dialog. Regeringen följer noggrant utvecklingen och överväger behovet av att vidta åtgärder.

Stockholm den 23 juni 2021

Anna Ekström

Skriftlig fråga 2020/21:3178 av Robert Stenkvist (SD) (Besvarad 2021-06-10)

Fråga 2020/21:3178 Åtgärder för att rädda bra utbildningar inom yrkeshögskolan

av Robert Stenkvist (SD)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Det har kommit till min kännedom att yrkeshögskolan hör till utbildningsminister Anna Ekströms ansvarsområde.

Enligt vad undertecknad erfarit har Skatteverket tagit ett abrupt beslut att momsbelägga konsulter och externa lärare som håller kurser och undervisar på yrkeshögskolans många utbildningar. Hela verksamheten inom yrkeshögskolan bygger på att ta in experter från arbetslivet för att erhålla högsta kvalitet på utbildningarna. Detta beslut, som verifierats av Högsta förvaltningsdomstolen, kommer att fördyra många utbildningar avsevärt.

Många utbildningar och kurser riskerar att få lägga ned om inte regeringen handlar snabbt i frågan. Också många högkvalitativa och samhällsviktiga utbildningar kommer att få lägga ned sin verksamhet. Detta då söktrycket befaras öka dramatiskt på yrkeshögskolornas olika kurser. Söktrycket kommer också att öka på grund av regeringsbeslut för att få äldre arbetslösa i arbete efter pandemin.

För att bibehålla många högkvalitativa utbildningar vill styrelsen för yrkeshögskolorna att regeringen tillskjuter en momskompensation på 150 miljoner kronor. 

Min fråga till utbildningsminister Anna Ekström blir därför:

 

Tänker ministern och regeringen agera i denna mycket viktiga fråga, och vad tänker ministern och regeringen i så fall göra?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.