Till innehåll på sidan

Åtgärder för att minska antalet drunkningsolyckor

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1324 besvarad av Statsrådet Anna Johansson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr Ju2016/04492/POL

Ju2016/04493/POL

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen

Svar på frågorna 2015/16:1323 Nollvision för drunkningsolyckor och 2015/16:1324 Åtgärder för att minska antalet drunkningsolyckor, båda av Kent Härstedt (S)

Kent Härstedt har frågat Anna Johansson om hon är beredd att föreslå en nollvision för drunkningsolyckor på samma sätt som gjorts för dödsolyckor i trafiken samt dödsbränder. Han har också frågat Anna Johansson vad hon tänker göra för att se till att antalet drunkningsolyckor minskar. Frågorna har överlämnats till mig och jag har valt att besvara dem i ett sammanhang.

Sverige är i flera avseenden ett av världens säkraste länder. Det finns dock en hel del utmaningar i arbetet med skydd mot olyckor. Det är därför angeläget att myndigheter, kommuner och andra ansvariga samhällsaktörer kontinuerligt identifierar olycksrisker och vidtar nödvändiga åtgärder för en ökad trygghet och säkerhet. Arbetet på området bör utgå från enskildas förutsättningar och behov och bör utvecklas i takt med den övriga samhällsutvecklingen.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) arbetar aktivt med stöd till kommuner, allmänhet, frivilligorganisationer och statliga myndigheter för att minska antalet drunkningar och drunkningstillbud. MSB har i samarbete med ansvariga myndigheter och organisationer tagit fram en guide till ökad vattensäkerhet för kommuner och andra anläggningsägare. Myndigheten har också möjlighet att bevilja uppdragsersättning till ideella organisationer som genomför kursverksamhet riktad till allmänheten, i syfte att öka den enskildes förmåga att förebygga och hantera olyckor, allvarliga händelser och kriser. Svenska livräddningssällskapet får, och har under en längre tid fått, sådan ersättning för att genomföra kurser i vattensäkerhet. Enligt sin instruktion har MSB ett särskilt ansvar för att samordna samhällets arbete för barns och ungas säkerhet i syfte att motverka olycksfall som leder till personskador. Inom ramen för detta samordnar och stöder MSB också andra myndigheters och organisationers vattensäkerhetsarbete.

Det har också tagits andra typer av initiativ för att öka kunskapen om vattensäkerhet. Bl.a. finns det sedan 2007 ett förtydligat simkunnighetskrav inlagt i den svenska läroplanen för grundskolan.

Det pågår således insatser inom olika delar av samhället för att stärka vattensäkerheten. Regeringen följer utvecklingen på området och kommer vid behov att vidta nödvändiga åtgärder.

Stockholm den 15 juni 2016

Anders Ygeman

Skriftlig fråga 2015/16:1324 av Kent Härstedt (S) (Skickad 2016-06-07)

Fråga 2015/16:1324 Åtgärder för att minska antalet drunkningsolyckor

av Kent Härstedt (S)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Det finns i dag en nollvision för dödsolyckor i trafiken, och genom den har antalet dödsolyckor halverats sedan nollvisionen infördes. Det finns också en nollvision för dödsbränder, i vilka antalet människor som omkommer är ungefär lika många som genom drunkningsolyckor. Däremot finns ingen nollvision för drunkningsolyckor.

Utvecklingen när det gäller drunkningsolyckor är oroväckande, och trenden måste vända så att antalet omkomna minskar. 

Mot bakgrund av detta är min fråga till statsrådet:

 

Vad tänker statsrådet göra för att se till att antalet drunkningsolyckor minskar?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.