Till innehåll på sidan

Återvinning av vindkrafts- och solenergianläggningar

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3588 besvarad av Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2020/21:3588 av Betty Malmberg (M)
Återvinning av vindkrafts- och solenergianläggningar

Betty Malmberg har frågat mig om vilka åtgärder jag har vidtagit för att se till att återvinningen av förnybara energianläggningar och dess innehåll av sällsynta jordartsmetaller ökar.

Regeringen främjar omställningen till en cirkulär ekonomi med en effektiv och hållbar energianvändning och en kostnadseffektiv svensk energiförsörjning med låg negativ påverkan på hälsa, miljö och klimat. Riksdagen har beslutat om att vi till år 2040 ska ha 100 procent förnybar elproduktion. Vindkraftens utbyggnad är en central del av denna utveckling och för möjligheterna att nå målet.

Regeringens arbete med omställningen till en cirkulär ekonomi har en stor potential att minska resursanvändningen och därmed begränsa klimat- och miljöpåverkan. Genom att återvinna det som har blivit avfall som sekundära råvaror, näringsämnen eller energi kan avfallet utnyttjas som en resurs i en cirkulär ekonomi. Potentialen för ökad materialåtervinning är fortsatt stor. Här har företagen och verksamhetsutövarna ett stort ansvar att utforma produkter och produktionsprocesser på ett sätt som möjliggör ett cirkulärt omhändertagande av produkterna när de blir avfall. Detta gäller även för vindkraftverk.

I strategin för cirkulär ekonomi pekar regeringen ut innovationskritiska metaller och mineral som en prioriterad ström i den omställning som krävs. Cirkulära lösningar för dessa metaller och mineral är angelägna av flera skäl. De är nödvändiga för t.ex. vindkraftverk, elbilsbatterier och andra produkter som kommer att öka när världen ställer om till fossilfrihet samtidigt som utvinningen av dessa metaller och mineral inte bara är energikrävande utan också ofta förknippas med problem för miljö och mänskliga rättigheter.

Regeringen har gett Sveriges geologiska undersökning, SGU, i uppdrag att tillsammans med Naturvårdsverket arbeta för att öka möjligheterna till hållbar utvinning av mineral och metaller från sekundära resurser. Arbetet ska fokusera på kritiska mineral och metaller. Uppdraget ska slutredovisas den 15 februari 2023.

När det gäller återvinning av andra material i vindkraftsanläggningar vill jag betona att regeringen är medveten om de problem som uppstår när komplexa plastflöden blir avfall såsom rotorbladen på vindkraftverk som består av glasfiberarmerad plast. Utvecklingen går dock starkt framåt och Statens energimyndighet har konstaterat att det i dag finns flera olika återvinningstekniker för glasfiberkompositer, t.ex. malning av glasfiberkomposit och inblandning som fyllnadsmedel i byggnadsmaterial och andra kompositmaterial. Flera olika kemiska återvinningsprocesser är också under utveckling.

I fråga om just plast har regeringen gett Naturvårdsverket i uppdrag att föreslå åtgärder för att öka materialåtervinningen. Uppdraget ska redovisas senast den 30 november i år.

Jag vill avslutningsvis understryka att främjande av återvinning av material från förnybara energianläggningar ingår i omställningen till en cirkulär ekonomi och ett fossilfritt Sverige. Det arbetet fortsätter i enlighet med regeringens strategi för en cirkulär ekonomi.

Stockholm den 15 september 2021

Per Bolund

Skriftlig fråga 2020/21:3588 av Betty Malmberg (M) (Besvarad 2021-09-03)

Fråga 2020/21:3588 Återvinning av vindkrafts- och solenergianläggningar

av Betty Malmberg (M)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

European Environment Agency (EEA) framför i en nyligen publicerad rapport att avfallet, räknat på vikt, från förnybara solenergianläggningar kommer att öka med hela 3 000 procent de närmaste tio åren. För vindkraftsanläggningarna väntas ökningen bli 200 procent och för batterier för korttidslagring av energi 600 procent.

Värre är att problemen med återvinning av materialet från anläggningarna fortfarande inte är lösta. Det är en stor utmaning eftersom anläggningarna innehåller flera skadliga ämnen såsom arsenik, bly och polyvinylfluorid men också många sällsynta jordartsmetaller som återfinns på EU:s förteckning av kritiska råvaror.

För att öka förutsättningarna för den cirkulära ekonomin föreslår rapportförfattarna ett antal åtgärder. Men med tanke på den nu eskalerande avfallsmängden måste åtgärder vidtas snarast.

För ett år sedan ställde undertecknad frågor som handlade om återvinning av vindkraftsanläggningar (2019/20:1548 och 2019/20:1549). De tog bland annat upp det faktum att den absoluta merparten av rotorblad från uttjänta anläggningar i Danmark och USA hamnar på deponi då bladen är svåra att återvinna. Det är ytterligare en problematik som ännu inte är löst. Nu måste något hända, annars väntar en oroväckande utökning av sopbergen också i Sverige samtidigt som den cirkulära ekonomin och miljön förlorar.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Vilka åtgärder har miljö- och klimatministern vidtagit för att se till att återvinningen av förnybara energianläggningar och dess innehåll av sällsynta jordartsmetaller ökar?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.