Till innehåll på sidan

Återgång till Europas liberalaste migrationspolitik

Svar på skriftlig fråga 2015/16:956 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr Ju2016/02223/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:956 av Markus Wiechel (SD) Återgång till Europas liberalaste migrationspolitik

Markus Wiechel har frågat mig om jag och regeringen avser arbeta för att Sverige ska återgå till den extremt öppna migrationspolitik som rådde för ett halvår sedan.

Som svar på situationen under hösten 2015 med en kraftigt ökad inströmning av asylsökande har en rad åtgärder vidtagits. Flera av åtgärderna sker inom ramen för den 21-punktsöverenskommelse som slutits med Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna. Sverige har infört gränskontroll vid inre gräns samt identitetskontroll för passagerare på bussar, tåg och färjor från Danmark.

Regeringen arbetar även med att tillfälligt anpassa de svenska asylreglerna till EU:s miniminivå. Syftet med den tidsbegränsade lagen är att kraftigt minska antalet asylsökande till Sverige från de nivåer vi såg 2015.

Parallellt pågår regeringens arbete med att effektivisera och förbättra kapaciteten på det svenska mottagningssystemet, förbättra etableringen och begränsa kostnadsutveckligen.

Jag och regeringen kommer även fortsättningsvis att vidta de åtgärder som krävs för ett hållbart asylmottagande i Sverige.

Stockholm den 23 mars 2016

Morgan Johansson

Skriftlig fråga 2015/16:956 av Markus Wiechel (SD) (Skickad 2016-03-10)

Fråga 2015/16:956 Återgång till Europas liberalaste migrationspolitik

av Markus Wiechel (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Under många år har Sverige haft Europas mest liberala migrationspolitik. Detta har resulterat i enorma påfrestningar såväl för vårt eget samhälle som för flyktingar runt om i världen, som av det skälet inte fått det efterlängtade bistånd som de annars kunde ha fått. I en tid när tusentals barn dör som följd av att de inte haft tillgång till rent vatten eller då människor dör eller svälter i flyktingläger för att FN inte har tillräckligt med resurser har man skrutit med att ”ta ansvar” för ett högt antal asylinvandrare till Sverige. Resultatet har som tidigare nämnts också inneburit stora ekonomiska, sociala och praktiska påfrestningar på vårt samhälle.

Under regeringens frågestund den 25 februari ställde därför undertecknad en fråga till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), som skulle besvara allmänpolitiska frågor. Då det inte är hennes ansvarsområde och då jag inte anser mig ha fått ett tydligt svar väljer jag att i stället rikta frågan till justitie- och migrationsministern:

 

Avser ministern och regeringen att arbeta för att Sverige ska återgå till den extremt öppna migrationspolitik som rådde för ett halvår sedan, ja eller nej?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.