Till innehåll på sidan

Arbetslinjen i den nya sjukförsäkringen

Svar på skriftlig fråga 2009/10:972 besvarad av Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

Händelser

Inlämnad
2010-08-05
Anmäld
2010-08-06
Besvarad
2010-08-18
Besvarad
2010-08-19
Svar anmält
2010-10-04

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 augusti

Svar på fråga

2009/10:972 Arbetslinjen i den nya sjukförsäkringen

Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

Ylva Johansson har frågat mig hur jag kan dra slutsatser om att de nya sjukskrivningsreglerna har lett till arbete när det saknas uppföljning av hur antalet arbetade timmar utvecklas för berörda grupper samt hur jag i avsaknad av sådan information kan hävda att det nya regelverket stärker arbetslinjen.

Den grupp personer som lämnade sjukförsäkringen i januari 2010 hade varit sjukskrivna två och ett halvt år eller längre. Genom regeringens sjukförsäkringsreform ges dessa personer en väg tillbaka till arbete. Som ett första steg har det skapats ett nytt arbetsmarknadspolitiskt program, arbetslivsintroduktionen. Programmet tar hänsyn till varje persons unika förutsättningar. Syftet är att förbereda personen för deltagande i Arbetsförmedlingens insatser, program och samlade tjänsteutbud. Nästa steg efter avslutat introduktionsprogram är att individen påbörjar en arbetslivsinriktad rehabilitering inom ramen för Arbetsförmedlingens ordinarie insatser. Det kan till exempel handla om arbetsträning.

Flertalet i den berörda gruppen deltar i något arbetsmarknadspolitiskt program på heltid. De personer som redan arbetar till viss del kan delta på deltid. Målsättningen för dessa personer är ett arbete på heltid. Regelverket utgör således inte något sådant hinder mot att deltagandet kombineras med ett arbete som Ylva Johansson beskriver.

Av de personer som har lämnat arbetslivsintroduktionen mellan januari och den 30 juni har majoriteten, 9 741 personer, påbörjat sin rehabilitering i något arbetsmarknadspolitiskt program och har således närmat sig arbetsmarknaden. Mot bakgrund av de mycket långa sjukskrivningarna som personerna har bakom sig kan och får detta ta tid. Desto mer glädjande är det att så många som 1 252 personer redan fått ett arbete. Att som Ylva Johansson dela upp arbeten i subventionerade och osubventionerade är inte intressant. Att personer med vissa funktionsnedsättningar ska kunna få ett arbete med lönebidrag är för mig en självklarhet och helt i enlighet med arbetslinjen.

Att regeringens politik har varit riktig styrks även av resultat från den intervjuundersökning som Arbetsförmedlingen har genomfört bland personer som har deltagit i arbetslivsintroduktionen. Majoriteten av de tillfrågade anser att tiden i arbetslivsintroduktionen har varit positiv för dem och att aktiviteterna och insatserna har varit meningsfulla. Även dessa resultat redovisas i Arbetsförmedlingens uppföljningsrapport.

Regeringen kommer att återkommande följa upp antalet personer som övergår till ett arbete.

Skriftlig fråga 2009/10:972 av Johansson, Ylva (s) (korrekturläst 2010-08-05)

den 5 augusti

Fråga

2009/10:972 Arbetslinjen i den nya sjukförsäkringen

av Ylva Johansson (s)

till statsrådet Cristina Husmark Pehrsson (m)

Arbetsförmedlingen har i en rapport till regeringen redovisat en uppföljning av den arbetslivsintroduktion som regeringen infört för de personer som till följd av regelförändringar tvingats lämna sjukförsäkringen. Fram till och med den sista juni har drygt 23 000 personer anvisats till tremånadersprogrammet, varav nära 13 000 under januari månad. Den sista juni var drygt 6 000 personer kvar i programmet. Uppföljningen visar att endast 2 procent av deltagarna lämnat programmet för ett osubventionerat arbete. Om man även räknar med dem som övergått till subventionerade anställningar är siffran 7 procent.

En majoritet, 58 procent, lämnar programmet för ett annat program med aktivitetsstöd och 23 procent saknar såväl aktivitetsstöd som nytt program och kommer troligtvis att ansöka om ny ersättning från sjukförsäkringen.

Enligt regeringen är huvudmotivet för de nya sjukförsäkringsreglerna att stärka arbetslinjen och få fler människor tillbaka till arbete. Från regeringen framhålls betydelsen för enskilda av att nu få tillgång till insatser som gör det möjligt för dem att komma tillbaka till arbete. Samtidigt uppger många människor att de på grund av de nya reglerna tvingats säga upp sig från sin deltidsanställning. Det går inte i dagsläget att få fram uppgifter om hur antalet arbetade timmar för dem som utförsäkras utvecklas. Myndigheterna hänvisar till sekretessproblem vad gäller att ta fram dessa uppgifter och regeringen har inte begärt någon sådan redovisning.

Min fråga till statsrådet blir därför:

Hur kan statsrådet dra slutsatser om huruvida de nya reglerna lett till arbete när det saknas uppföljning av hur antalet arbetade timmar utvecklas för berörda grupper och hur kan hon då i avsaknad av sådan information fortsätta att hävda att det nya regelverket stärker arbetslinjen?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.